В Офісі президента пройшло організаційне засідання робочої групи з питань зниклих безвісти на Донбасі та військових і цивільних заручників. Обговорили створення постійної комісії з розшуку людей.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.  

Зазначається, що на засіданні були присутні уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, голова Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих захисників Сергій Куніцин, радник керівника ОП Михайло Подоляк, родичі полонених і зниклих безвісти, звільнені з полону представники кримськотатарського народу, а також представники громадських організацій.

«Учасники засідання обговорили, зокрема, питання створення при уряді постійної комісії з розшуку зниклих безвісти. За словами координатора робочої групи Миколи Колесника, це дасть можливість сформувати реєстр зниклих безвісти за категоріями та вирішить питання діяльності пошукових груп. На засіданні цієї комісії мають бути присутні родичі зниклих безвісти», – йдеться в повідомленні.

Омбудсмен Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зазначила, що на засіданні урядового комітету погоджено постанову уряду про створення та склад комісії. І додала, що відповідне рішення може бути ухвалене найближчим часом.

Крім того, обговорено законопроєкт «Про соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України», яким планують врегулювати питання виплат особам, які звільнені з полону.

Було зазначено, що пропозиції до законопроекту треба опрацювати за участі представників профільних міністерств і комітетів Верховної Ради. Потрібно також покращити комунікацію між представниками місцевої влади та родинами зниклих безвісти і полонених.

Сергій Куніцин в свою чергу поінформував учасників засідання про указ Президента, яким створено Консультативну раду у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України. Він звернувся до родичів полонених і зниклих безвісти.

«Ми готові співпрацювати з вами, з урядом, з омбудсменом. Ми готові допомагати вам по всіх напрямках. Готові співпрацювати, допомагати вам по проектах законів», – сказав Куніцин.

Крім того, він запропонував створити при обласних та районних державних адміністраціях консультативні ради у справах ветеранів війни за участю родичів полонених та зниклих безвісти.

За результатами зустрічі учасники домовилися про проведення засідань раз на два тижні із запрошенням представників уряду та парламенту. На кожному засіданні розглядатиметься актуальна тема, яка стосується діяльності робочої групи.

Нагадаємо. У лютому 2020 року ексміністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що на окупованих територіях близько 500 людей зникли безвісти.