Оновлення армії навіть найсучаснішим високоточним озброєнням буде марним, якщо визначити координати цілі неможливо з максимальною точністю. Вже дуже скоро українське військо може отримати спеціальний прилад, який дозволяє снайперам, розвідникам, корегувальникам вогню виконувати ці задачі максимально ефективно.

Про це повідомляє Defense Express.

Державні випробування цієї нової технологічної розробки уже розпочалися. І цей «інструмент» дуже очікують вже розвідники, снайпери, корегувальники вогню та передові спостерігачі, а також особовий склад Сил спеціальних операцій, який діє у тилах ворога.

Прилад спостереження комбінований (ПСК) модифікації ПС-04, який розроблений та виготовлений приватною компанією «Укрспецконсалтинг», має прийти на заміну ще радянському ЛПР-1 «Каралон-М», якому вже понад 35 років. І, якщо від 2014 доводилось закупати подібні прилади закордоном, то зараз в Україні з’явилась власна альтернатива, яка нічим не поступається натівським аналогам, використовує ті ж самі західні компоненти, проте коштує значно дешевше.

«Український ПСК ПС-04 забезпечує весь необхідний функціонал, завдяки денному та тепловізійному каналу, лазерному далекоміру, модулю GPS та спеціальним алгоритмам, які дозволяють після виміру дальності до цілі, а також напрямку та куту піднесення до неї, визначати її точні координати», – йдеться у повідомленні.

Він дозволяє виявити техніку ворога на відстані до 10 км у денному каналі та до 5 км через тепловізор, а людину – на відстані 5 та 2 км відповідно лише натисканням декількох клавіш на самому приладі.

Таким чином можна «передати дані для знищення цілі різними засобами ураження, починаючи від звичайної артилерії, завершуючи високоточним далекобійним ракетним озброєнням, вести коригування вогню, чи використати його у якості інструменту для «другого номера» снайперської пари». Крім того, можна вимірювати дальність між об’єктами за методом тріангуляції, для отримання детальної розвідувальної інформації.

Три вагомі переваги:

У ньому не має прямого оптичного каналу: боєць дивиться у дисплеї, які розташовані в окулярах і це забезпечує 100% захист його зору від спеціальних засліплюючих лазерів, які активно використовує противник на Донбасі.Він не може бути виявлений за допомогою спеціальних сенсорів через довжину хвилі лазера далекоміра і при цьому є абсолютно безпечним для людського ока. Крім того, лінзи мають спеціальне антиблікове напилення та додатково прикриті сотовими блендами.У «гаджета» великий об’єм внутрішньої пам’яті, він може записувати великі об’єми фото- та відеоінформації, напряму приєднуватись до планшета або комп’ютера, що дозволяє його інтегрувати у системи автоматизованого управління військами.

А головне – ПСК ПС-04 відповідає всім армійським вимогам по надійності, адже герметичний, волого- та ударостійкий та має азотне наповнення для запобігання конденсації водяної пари.