Міністерством з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства було створено централізовану організацію з закупівель, за яку буде відповідальна державна організація «Професійні закупівлі».

До обов’язків закупівельної організації будуть входити закупівлі товарів від імені державних підприємств та установ, які оголошують однотипні тендери. Такий підхід дозволить зменшити час та суму грошей, які будуть витрачати установи під час проведення тендеру.

«Передаючи свої закупівлі до центральної закупівельної організації замовники зможуть значно заощадити свої кошти, за рахунок об’єднання однотипних товарів в рамках однієї процедури», – розповіли у міністерстві.

Під час перших досліджень роботи централізованої організації було виявлено, що показники економії досягають 15% від очікуваної вартості закупівлі. Кількість учасників, які брали участь у проведенні тендерів від цієї організації, була у 1,5 раза більша, ніж на традиційних тендерах від системи Prozorro.

Варто нагадати, що Верховна Рада прийняла закон, за яким вносяться зміни до системи державних закупівель. За попередніми оцінками, початок роботи такої системи дозволить зекономити близько 9 мільярдів гривень державних коштів.