В Україні пропонують створити міністерство та посаду профільного віцепрем’єра з питань оборонно-промислового комплексу. До того ж, на базі Офісу Президента України має бути створений майданчик для комунікації влади, експертного середовища та виробників озброєння і військової техніки.

Ініціатором таких нововведень став голова Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень, перший віцепрезидент НАНУ Володимир Горбулін.

Під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Ключові акценти у розвитку оборонного потенціалу України» він виступив з пропозицією створити міністерство та призначити очільника, які будуть займатися і поточними справами, і розвитком технологій.

«Якщо з’явиться міністерство і віцепрем’єр, то з’явиться людина і відповідний орган, що системно будуть займатись не тільки поточними справами, а й розвитком вітчизняних озброєнь та технологій. Це відповідальність конкретної особи і це прямий вплив на зовнішній вигляд армії майбутнього. Це також планування розвитку оборонного потенціалу, оскільки саме через профільне міністерство та утворений в ньому відповідний підрозділ, наприклад, Агентство з розвитку передових технологій, можна було б реалізувати справжні реалістичні підходи до стратегічного планування переозброєння нашої країни, включно зі здійсненням переходу від використання наявних технологічних можливостей до постановки конкретних завдань нашій промисловості», – заявив він.

Крім того, він наголосив, що потрібно зосередитись на трьох важливих питаннях: переглянути існуючу модель управління ОПК та взаємовідносини із замовниками, зосередитись на питанні якості й технологічності переозброєння та створити на базі Офісу Президента України чи РНБО майданчик для комунікації влади, експертного середовища та виробників. За його словами, мотивують на це наявні больові точки у секторі безпеки.

На думку Горбуліна, створення нового міністерства потрібне також для поєднання зусиль держави й приватних підприємств у сфері ОПК. У такому разі саме міністерство могло б обирати з приватних підприємств ті, чию продукцію можливо довести до серійного виробництва.

«Це б значно скоротило строки виготовлення новітнього озброєння і дозволило випробовувати і надавати можливості ЗСУ відразу відпрацьовувати його», – сказав Горбулін.

За його словами, до експертної ради з питань ОПК при Офісі Президента можна долучити експертні інститути, а також представників Академії наук та промислових об’єднань, тому що зараз існує сильний розрив між Міноборони, Генштабом, представниками оборонної промисловості та інститутами НАНУ.

Він нагадав і минулорічні пріоритетні напрямки експертів в питаннях переозброєння, серед яких автоматизація та зв’язок, засоби радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки, безпілотні авіаційні комплекси та наземні морські безпілотні системи. І додав, що Україна повинна створити та реалізувати ракетну програму.

«Якщо ракетні програми не є ключовими для країни, яка наполегливо будує ракетний щит стримування, то щось не так із пріоритетами», – наголосив академік.

Нагадаємо. 26 лютого секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що у найближчих планах України відродження ракетної програми, щоб бути здатною відповідати на атаки агресора.