З 2 червня набуває чинності підписаний президентом Володимиром Путіним документ «Основи державної політики в галузі ядерного стримування». Об’єктами удару визначені не лише ядерні держави.

Наказ про нанесення ядерного удару може віддати тільки президент.

Головна мета ядерного стримування – усвідомлення противниками Кремля «невідворотності відплати за агресію», а об’єктами не тільки «ядерні» країни, а й коаліції, які оголосили Росію своїм супротивником.

Умовами для нанесення ядерного удару назвали, серед іншого, відповідь на аналогічну атаку або створення загрози існуванню Росії. Водночас визнали застосування ядерної зброї в РФ крайнім вимушеним заходом.

Оголошено також і оборонний характер політики країни в галузі ядерного стримування, із застереженням, що вона може змінюватися залежно від зовнішніх і внутрішніх факторів.

Серед головних загроз сучасної Росії у ядерній країні визнані: «наявність у інших країн ядерної та інших видів зброї масового ураження, неконтрольоване поширення ядерної зброї, розміщення ядерної зброї на території неядерних держав, розгортання в інших країнах наступальних озброєнь, розміщення засобів ПРО і ударних систем в космосі та нарощування сил загального призначення біля російських кордонів».

Нагадаємо. Цьогоріч США звинуватили в приховуванні випробувань зброї масового знищення.