В ОРДЛО екологічна катастрофа, яка просувається на мирну територію України. Є ймовірність транскордонного екологічного лиха, яке може статися, якщо цю ситуацію ніхто не буде контролювати і моніторити. У Верховній Раді готують звернення до міжнародних партнерів України, щоб вплинути на окупантів.

В Донецькій області до горизонтів питної води вже надходить радіоактивна вода із затопленої у 2018 році російськими найманцями шахти «Юнком», яка розташована на непідконтрольній українському уряду території. Екологічне лихо може торкнутися не лише Донбасу, а й інших регіонів України та сусідніх країн.

Через затоплення об’єкту «Кліваж», де у 1979 році провели підземне ядерне випробування, низькорадіоактивну воду фіксують за 5 км від колишньої шахти. На даний час є підтверджені дані про повне затоплення об’єкта «Кліваж» станом на 01.03.2020 р.

Про це повідомила Спеціальна моніторингова місія Міжнародної спільноти з прав людини у Facebook.

«Сумарна концентрація радіонуклідів в водоносних горизонтах прилеглої території, при заборі на відстані 5 км від об’єкту склав 20-34*10^3 Бк/кг», – йдеться в повідомленні.

Це означає що низькорадіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води.

В організації зазначили, що з огляду на відсутність прямого доступу до моніторингу ситуації з об’єктом «Кліваж» на окупованій території тільки зараз отримано беззаперечні докази того, що повне затоплення цього об’єкта відбулося в березні цього року.

Народна депутатка від партії «Голос» Леся Василенко в ефірі телеканалу «Україна 24» повідомила, що чує про цю ситуацію вже кілька років, зокрема від ветеранів, які брали участь у бойових діях на сході України, і за сумісництвом були екологами.

«Відтоді це питання неодноразово піднімалося на комітеті з питань екологічної політики. Вже у вересні проводитимемо слухання щодо затоплених і підтоплених шахт, які становлять особливу екологічну небезпеку не лише для тих регіонів, де вони розміщені, але і для інших регіонів України. Тут є ще імовірність транскордонного екологічного лиха, яке може статися, якщо цю ситуацію ніхто не буде контролювати і моніторити», – розповіла Василенко.

Вона також підкреслила, що оскільки ці шахти розташовані на непідконтрольних територіях, «здійснювати екологічний моніторинг і контроль доволі важко». Тож Україна має звертатися до міжнародних партнерів, «щоб була відповідна співпраця щодо попередження цього лиха, яке може статися».

«Щоб щось було зроблено, потрібна воля з боку окупанта, який здійснює контроль над тими територіями, щоб можна було убезпечити території і людей. Поки що окупант іде шляхом диверсій і створення небезпеки для всього населення, яке проживає неподалік від цих шахт, а також всієї країни та інших держав, що межують з Україною», – наголосила вона.

Нагадаємо. У 1979 році на території Донецької області Української РСР на східному крилі шахти «Юнком» (місто Юнокомунарівськ Єнакіївської міськради, ВО “Орджонікідзевугілля”) на глибині 903 метрів радянська влада здійснила ядерний вибух потужністю 0,3 кт у тротиловому еквіваленті. Той проєкт отримав назву «Об’єкт Кліваж». Після вибуху радянська влада вирішила залишити оточену кубометрами піску радіоактивну капсулу в сухому стані і відкачувати з шахти воду, щоб виключити потрапляння радіації на поверхню, затоплення місцевості, а також потрапляння забрудненої рідини в ґрунтові води. 14 квітня 2018 року представники незаконних збройних формувань припинили відкачування води на шахті «Юнком». Що відбувається під землею з капсулою, невідомо.