Жертви конфлікту на сході України мають отримати репарації від уряду – таку заяву зробила Матільда Богнер, глава моніторингової місії ООН з прав людини. Ідея пані Богнер буквально сколихнула Форум єдності в Маріуполі, де вона її оприлюднила.

На думку чиновниці ООН, це сфера відповідальності українського уряду, щоб люди, які отримали якусь шкоду під час збройного конфлікту, отримали за це компенсацію та щоб сама шкода була усунена. Правда, Пані Богнер зазначила, що це зовсім не означає, що уряд визнає себе винним у заподіянні тієї шкоди.

У своїй промові вона визначила ще один важливий аспект – кримінальне правосуддя. Світ хоче бачити ефективне розслідування того, що відбувалося на Майдані, в Одесі та близьких до цього справ. А за розслідуванням має бути покарання.

Представниця ООН окремо зупинилась й на темі амністії. На її думку, тут ще потрібна низка консультацій. Головна вимога до можливої амністії – вона має бути корисною для країни.

За словами чиновниці, в ООН дуже схвально ставляться до спроб нинішнього уряду України відповісти на потреби громадян з різних регіонів. Це розглядається як необхідний крок до соціальної єдності. Говорячи про потреби людей по обидва боки лінії розмежування, пані Богнер назвала Донбас та Крим.