Управління ООН з координації гуманітарних справ опублікувало план гуманітарного реагування Україна: 2021. У ньому йдеться про те, що діяльність КПВВ на лінії розмежування на Донбасі буде залишатися істотно обмеженою мінімум до середини літа наступного року.

Про це свідчить документ, опублікований 25 листопада 2020 року.

«Обмеження щодо перетину «лінії розмежування» ще більше посилили вразливість людей. Ситуація ще складніше на територіях, які знаходяться поза контролем української влади.» Ймовірно, робота контрольних пунктів на «лінії розмежування» залишатиметься суттєво обмеженою мінімум до середини літа 2021 року», – вважають в управлінні ООН.

При цьому вказується, що «тепер люди зможуть швидше перетинати« лінію розмежування» і мати полегшений доступ до ряду послуг: банківських послуг, адміністративної підтримки та медичної допомоги».

Крім того, прогнозується, що на Донбасі, «незважаючи на поточні домовленості про припинення вогню, збройний конфлікт, ймовірно, триватиме, але з меншою інтенсивністю».

В ООН зазначили, що коронавірусна хвороба продовжить залишатися основним фактором впливу, як мінімум, до середини 2021 року. Очікується також, що ситуація продовжить погіршуватися в зимовий період.

Крім того, ймовірно поступове збільшення доступу нових організацій для роботи на територіях, які залишаються поза контролем українського уряду, особливо в сфері боротьби з коронавірусною хворобою.