Нерухомість в Криму стане ще менш доступною для місцевих жителів. Житло скуповують лише моряки та російські військові. Масово.

Популярність регіону і ціна житла стрімко зростають попри кризу, а перспектив підвищення реальної середньої зарплати в місті немає. Тому не дивно, що Севастополь посів останнє місце серед всіх регіонів Росії за доступністю житла.

Про це пише місцеве видання «Примечания» з посиланням на аналітиків ринку нерухомості.

Зазначається, що Севастополь і до окупації Росією користувався попитом, але тоді все ж була можливість придбати житло як українцям, так і росіянам. Проте після анексії півострову у 2014 році ціни на нерухомість в Севастополі «підстрибнули» і тепер місто входить в число регіонів з найдорожчою нерухомістю.

Аналітики прогнозують і подальше зростання цін, однак зарплату місцевим ніхто не планує підвищувати, роботи тут немає, а сам регіон взагалі дотаційний.

«Тільки в 2015 році ми фіксували підйом цін на 150% в рублях у порівнянні з березнем 2014 року. А рівень зарплат залишився на рівні середньоросійського міста», – сказав керуючий партнер« Аналітичної корпоративної групи» Ілля Пікчу.

При цьому продаж росте і навіть коронакриза не похитнула тут ринок нерухомості. Навпаки – кількість проданого житла лише зростає. І цьому посприяли саме дії уряду РФ, які продовжують підвищувати зарплати військовим, не помічаючи простих людей.

(До речі, сьогодні, 30 червня, президент Росії Володимир Путін підписав черговий указ про підвищення заробітної плати всім силовим структурам – ред.).

Місцеве видання зазначає, що наразі квартири в місті активно купуються росіянами з материка, ціна на житло підвищується, нерухомість в місті стає менш доступною для більшості звичайних севастопольців. Лише моряки і військові можуть купити в Севастополі нерухомість.

«Купувати житло за готівку можуть дозволити собі лише моряки. А якщо говорити про іпотеку, то найчастіше трапляється військова, тобто військові також можуть придбати тут квартиру», – уточнив директор «Центру нерухомості РК» Сергій Ярухін.

Ще активніше материкові росіяни купують нерухомість в Ялті. Там, за підрахунками експертів, лише 25% місцевих жителів мають у наявності житло преміум-класу, яке створювалося під гаманці немісцевих.