Понад 90% випадків зустрічається на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у звіті СММ за період із січня по червень 2020 року, передає Укрінформ.

«Окрім систематичних обмежень Місії з боку збройних формувань, у непідконтрольних урядові районах СММ і далі стикалася з перешкодами в роботі зі встановлення фактів та звітування про факти у відповідь на конкретні інциденти або повідомлення про них», – повідомляють в організації.

Представники ОБСЄ наголошують, що із загальних 308 випадків, які трапились з 1 січня по 20 березня на території Донбасу близько 96% сталися в непідконтрольних українському урядові районах, зокрема близько 63% у Донецькій області.

«Місія стикалася з обмеженнями свободи пересування на різних блокпостах уздовж лінії зіткнення, що обмежувало спроможність СММ виконувати свій мандат у Донецькій і Луганській областях, зокрема в неконтрольованих урядом прикордонних районах, та уточнювати інформацію про жертви серед цивільного населення і пошкодження цивільних об’єктів», – наголошують в СММ.

Якщо ж говорити про період із 21 березня до 30 червня, то випадків свободи обмежень пересувань було зафіксовано 351. 44% із них відбулося у Луганській області.

«Понад 58% від загальної кількості обмежень зафіксовано на блокпостах збройних формувань уздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії зіткнення, де патрулям СММ систематично відмовляли в доступі до непідконтрольних урядові районів. Це унеможливило проїзд/прохід спостерігачів до непідконтрольних урядові районів, внаслідок чого кількість персоналу СММ там стала критично низькою», – зазначається у звіті.