Росія третій місяць блокує роботу ТКГ і намагається звинуватити Україну. При цьому сама не виконує жодних зобов’язань.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях Євгеній Цимбалюк в ОБСЄ, передає Укрінформ.

Він наголосив, що майже три місяці Росія блокує конструктивну роботу в рамках ТКГ, вимагаючи від України імплементації політичних положень Мінських домовленостей. Однак сама не виконала передбачених Мінськом безпекових зобов’язань.

Цимбалюк зазначив, що кожного тижня російська делегація намагається звинуватити Україну у, нібито, невиконанні політичних положень Мінських домовленостей. Однак, насправді, сама вже майже 3 місяці перешкоджає будь-якому обговоренню практичних питань, що входять до її порядку денного, та заважає виконувати відповідні положення Загальних узгоджених висновків нормандського саміту у Парижі 2019 року.

Він зазначив, що всі три основні мінські документи (Мінський протокол, Мінський меморандум та Комплекс заходів) «починають з низки конкретних положень у сфері безпеки, які необхідно виконати, щоб просуватися далі».

Важливим безпековим положенням у Мінських домовленостях є також дотримання лінії розмежування від 19 вересня 2014 року, коли було підписано Мінський меморандум.

«Як виявилося, Росія ніколи не збиралася його поважати. Можна запитати жителів міста Дебальцеве, які з лютого 2015 року проживають під російською окупацією, про те, як це положення було реалізовано російською стороною», – сказав він.

Читайте також: Сергій Гармаш розповів про директиви ТКГ, заборону коментування та абсурдну логіку Мінського процесу

Цимбалюк нагадав і про відведення всього важкого озброєння: «СММ повідомила про виявлення 95 одиниць озброєння, розміщеного з порушенням ліній відведення, 89 з яких – на окупованих Росією районах Донецької та Луганської областей України».

Не працює на повну силу через дії Росії і положення про ефективний моніторинг і перевірку режиму припинення вогню з боку ОБСЄ.

«Зі звітів СММ ми всі знаємо, з якими обмеженнями та перешкодами стикається СММ щодня в окупованих Росією частинах Донбасу, особливо в прилеглих до державного кордону районах», – наголосив дипломат.

Крім того, він зазначив, що з огляду на вищенаведені факти впертість, з якою російська сторона вимагає від України імплементацію політичної частини Мінських домовленостей, викликає здивування.

«Було б краще спрямувати цей величезний запал на виконання власних зобов’язань Росії, які вона взяла на себе шляхом підписання всіх Мінських домовленостей з Україною та ОБСЄ, як посередником між Росією та Україною», – підкреслив він.