Речниця НАТО Оана Лунгеску заявила, що в організації вважають «ненадійною» ініціативу Росії щодо прийняття мораторію на розгортання ракет малої та середньої дальності. Це пов’язане з тим, що саме Росія в одноосібному порядку відповідальна за скасування дії ракетного договору. Про це Лугнеску сказала, даючи коментар щодо інформації з російських ЗМІ, згідно з якою Путін звернувся з проханням про введення мораторію до НАТО та західних держав.

«Ми можемо підтвердити, що генеральний секретар НАТО отримав лист від російської влади. Важливо нагадати факт: Росія несе одноосібну відповідальність за загибель ДРМСД. Союзники по НАТО зробили власну оцінку стосовно російських ракет SSC-8 та дійшли висновку, що (їхнє розгортання) є порушенням ДРМСД. Протягом понад шести років союзники намагалися переконати Росію повернутися до виконання ДРМСД, але Росія продовжувала розвивати та розгортати ці SSC-8 в порушення Договору», – дала відповідь Лугнеску.

Вона зазначила, що члени НАТО домовилися про те, що на такі дії від РФ організація буде відповідати чітко, скоординовано та відповідально.

«Ми не будемо дзеркально відповідати на те, що робить Росія. Ми не хочемо нової гонки озброєнь, і ми не маємо наміру розгортати нову ядерну зброю наземного базування в Європі. Союзники залишаються повною мірою відданими збереженню ефективного режиму контролю над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження зброї масового знищення», – додала Лугнеску.

Також речниця підкреслила, що союзники НАТО вже знають про подібні пропозиції та вважають їх ненадійними.

«Стосовно мораторію, – ми вже чули цю пропозицію раніше, але це ненадійна пропозиція, оскільки вона не узгоджується з тим, що відбувається насправді: Росія вже розгорнула (ракети) SSC-8, у порушення ДРМСД. Доти, поки Росія не знищить системи SSC-8 шляхом, що піддається перевірці, цей мораторій на розгортання не є справжньою пропозицією. Ми ще раз закликаємо Росію поводитися як відповідальний міжнародний гравець», – підсумувала речниця.