У Луганській області заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у засіданні «круглого столу» щодо початку реалізації проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS), метою якого є професійна і соціальна адаптація військовослужбовців, ветеранів війни та членів їхніх сімей і сімей загиблих .

Про це повідомляє пресслужба Луганської ОДА.

У засіданні «круглому столі» також взяли участь представники Національного університету імені Володимира Даля та громадської організації, що виконують проєкт в області, Мінветеранів, територіальних громад регіону, Міжнародного фонду соціальної адаптації та посольства Норвегії.

Під час відеоконференції учасники обговорили важливість професійної та соціальної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей в Луганській області.

Катерина Безгинська повідомила,що на Луганщині дуже велика кількість ветеранів війни, серед яких майже десять тисяч ветеранів АТО/ООС, з них майже 1800 – жінки та дві тисячі осіб, які мають інвалідність.

«Для нас дуже важливі такі проекти, щоб вразливі категорії населення адаптувалися як в соціальному чи правовому напрямку, так і в професійному, та змогли повернутися в мирне життя», – сказала вона.

Проєкт «Норвегія-Україна» буде реалізовано на Луганщині на базі Східноукраїнського Національного університету імені Володимира Даля.

«Бажаю успіху та дякую усім причетним. Обласна державна адміністрація завжди підтримувала і буде підтримувати проєкти, які націлені на забезпечення вразливих категорій населення. Вся допомога, яка необхідна буде від нас, буде надана університету. Сподіваюся, що проєкт буде вдало реалізовано на Луганщині», – наголосила Катерина Безгинська.

У ході проєкту учасники отримають допомогу у правовій, психологічній адаптації, а також сприяння в працевлаштуванні та організації власного бізнесу. Це завдання вирішують громадські організації, фонди, державні установи, місцева адміністрація та підприємства малого бізнесу. Координатором в Україні виступає Міжнародний фонд соціальної адаптації. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії за участю українських партнерів. З початку реалізації проєкту в Україні в ньому було задіяно 39 міст та понад 20 вищих навчальних закладів.