На підконтрольній угрупованню «ЛНР» території охарактеризували ситуацію з поширенням ВІЛ-інфекції як дуже складну.

Про це вперше написали на сепаратистських сайтах. Раніше так звана «влада» заперечувала поширення ВІЛ-інфекцій так само, як зараз замовчують епідемію туберкульозу у сусідній «республіці». Інформацію про спалах захворювань на ВІЛ-інфекції та туберкульоз називали українською «пропагандою» та «ворожими підступами».

Але сьогодні вже офіційно головний лікар Луганського центру з профілактики та боротьби зі СНІД Олена Гриднєва заявила про складність ситуації з ВІЛ-інфекціями та збільшення реєстрації нових випадків захворювання.

«Епідемічна ситуація по ВІЛ-інфекції на території ЛНР залишається складною, реєстрація нових випадків захворювання триває. Захворювання поширюється в більшій мірі статевим шляхом і зачіпає всі вікові категорії», – заявила Гриднєва.

За її словами, більше половини ВІЛ-позитивних людей на підконтрольній угрупованню території – особи працездатного і репродуктивного віку. При цьому слід взяти до уваги, що такі дані не відображають ситуацію в цілому, тому що бойовики, наприклад, не дуже часто звертаються до медичних закладів для обстеження. Крім того, прості мешканці також йдуть до лікарень такого плану лише тоді, коли вже зовсім погано себе відчувають або з якихось причин мають пройти обстеження (перед прийомом на роботу, вагітність, пологи тощо).

Нагадаємо. Міністерка МОЗ анонсувала можливі виїзди мобільних бригад на Донбас для тестування, виявлення та лікування інфекційних та венеричних захворювань.