Правозахисна організація «Репортери без кордонів» заявила, що на іранських журналістів тисне влада після того, як минулого місяця біля Тегерана був збитий український пасажирський літак компанії «МАУ». Їм погрожують, допитують, влаштовують обшуки та примушують закривати свої акаунти в соціальних мережах. 

Про це повідомляє Радіо Свобода.  

Щонайменше 21 журналіста 6 лютого викликали й допитували співробітники іранської розвідки, які працюють на елітний Корпус вартових ісламської революції або Міністерство розвідки. Раніше вони обшукали будинки та офіси багатьох журналістів і забрали у них комп’ютери, мобільні телефони, книги, документи та рукописи.

«Репортери без кордонів» наголошують, що це пов’язано з висловлюванням незгоди з діями влади, коли вони вимагали видавати за правду «державну брехню» про авіакатастрофу. При цьому, підкреслюють, що журналістів не заарештували, хоча деяким з них роботодавці сказали про те, щоб були обережними у висловлюваннях, зокрема у соціальних мережах. Кільком журналістам довелося закрити свої акаунти в Instagram, Twitter чи Facebook, або припинити будь-які публікації на цих платформах.

З огляду на це, керівник іранського відділення «Репортерів без кордонів» Реза Моіні назвав іранських журналістів «подвійними жертвами державної брехні».

«Весь світ спостерігає за тим, як придушення свободи ЗМІ допомогло «узаконити» брехню та серйозні неодноразові порушення прав людини в Ірані», – заявив він.

Крім того, вказується, що влада «посилила тиск на ЗМІ, заборонивши публікацію всього, що не відповідає урядовій лінії» після придушення протестів, пов’язаних зі збиттям та офіційним визнанням цього факту Тегераном. Зараз публікується лише «підтверджена владою» інформація та повністю закриті інтерв’ю з родичами жертв катастрофи.

Однак 80 журналістів Ірану виступили зі спільною заявою та висловили жаль з приводу того, що вони допомогли розповсюдити «державну брехню» про український літак.

«Всі газети, за погодженням з державним радіо та телебаченням, і за відсутності будь-якого незалежного розслідування, повторили цю велику брехню, а потім зазнали образ і зневаги, коли з’явилася на світ правда», – заявили вони.

Нагадаємо. Український пасажирський літак Boeing-737 авіакомпанії «МАУ», який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий ракетою вранці 8 січня 2020 року після зльоту з тегеранського аеропорту ім. імама Хомейні. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ятеро членів екіпажу. Всі вони загинули.

3 лютого Іран заявив, що більше не стане ділитися доказами з розслідування аварії українського авіалайнера з Україною. Причина – виток інформації про розслідування з українських ЗМІ.