Європейський союз висловив занепокоєння виявленням на непідконтрольних уряду районах Донбасу озброєнням, яке розміщене з порушенням ліній відведення. Зокрема, вчора, 15 жовтня, про танки у житлових кварталах Луганщини повідомила СММ ОБСЄ.

Про це йдеться у заяві Євросоюзу щодо триваючої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«ЄС вітає черговий тиждень відносного спокою на лінії зіткнення. Звіти СММ підтверджують, що режим всеосяжного та необмеженого припинення вогню в основному дотримується, а кількість порушень залишається на безпрецедентно низькому рівні. Однак ми занепокоєні повідомленнями про виявлення озброєння, розміщеного з порушенням ліній відведення у непідконтрольних уряду районах», – йдеться у заяві.

Читайте також: Місія ОБСЄ виявила танки біля житлового району на окупованій Луганщині

У заяві Євросоюзу міститься заклик до сторін дотримуватися своїх зобов’язань щодо припинення вогню. Крім того, сторони повинні утримуватися від дій, які можуть поставити його під загрозу.

Євросоюз закликав Росію повернутися до СЦКК.

«Більше того, додаткові заходи не в повному обсязі дотримуються сторонами, і належний механізм координації для адекватної реакції на можливу ескалацію все ще відсутній. Тому ми повторюємо наш заклик до Росії повернутися до Спільного центру з контролю та координації», – зазначається у заяві.

Нагадаємо. Протягом двох останніх тижнів СММ ОБСЄ виявила на окупованій частині Донбасу 94 одиниці важкого озброєння, розміщені з порушенням ліній відведення, а також 349 одиниць такого озброєння, розміщеного поза визначеними місцями зберігання.