Вчора, 28 березня, у ЗМІ з’явилось повідомлення про одну людину з позитивним тестом на COVID-19 на окупованій території Луганської області. Однак потім медики спростували це і заявили, що наразі результат не підтверджений і потребує уточнень. На даний час єдине, що можна сказати – це те, що тести окупанти все ж отримали і цим похвалилася сусідня частина Донецької області.

Про першу людину з позитивним тестом на коронавірус заявила так звана «міністр охорони здоров’я ЛНР» Наталія Пащенко.

«Виявлено перший позитивний текст у нашого пацієнта. Він вимагає підтвердження. Це ще не остаточний діагноз. Нам буде потрібно кілька діб, щоб підтвердити або виключити даний діагноз. Після появи перших клінічних ознак, пацієнт був госпіталізований у лікарню №4. Сьогодні пацієнт знаходиться в задовільному стані. Пацієнт, житель Слов’яносербського району, прибув додому і відразу проявив свідомість – перебував в самоізоляції. Його оточення – тільки його сім’я. Вона оглянута. Небезпеки для його життя вже немає», – сказала вона.

При цьому представниця окупаційної влади Пащенко не додала інформацію про те, звідки цей пацієнт «привіз» вірус, однак підкреслила, що «цей факт дає право посилити заходи профілактики».

⚡️Первый предположительно положительный тест на коронавирус выявлен в ЛНР – минздрав #останьтесьдома

Опубліковано Викою Жуковою Субота, 28 березня 2020 р.

Це означає, що незабаром слід чекати подібного визнання в ОРДО, адже там прийняте рішення про жорсткі карантинні заходи, які, втім, стосуються тільки поїздок в Україну. А в усьому іншому карантинні заходи виглядають смішно: громадський транспорт ходить, ринки працюють. Цим фактом окупаційна влада, схоже, навіть пишається: мовляв, мирна територія України та Європа буквально призупинила своє життя, а нас біда обходить стороною і ми впевнено рухаємося до сакрального військового параду на 9 травня.

Єдине, що є позитивного для людей, які мешкають в ОРДЛО, – це те, що там нарешті з’явились тести, які продемонстрували медики. Невелика кількість, невідомо якої якості та чи не є вони експрес-тестами, які мають малу достовірність, але є хоча б щось. У будь-якому разі, розраховувати у цій ситуації на так звану «владу» людям не доводиться, тож вони можуть лише прислуховуватись до рекомендацій та дотримуватись правил безпеки ВООЗ.