Росія саджала літаки Ан-26, Су-25 та Іл-76 на ґрунт в 30 км від кордону з Україною.

Про це повідомляє Міноборони РФ.

Вказується, що в якості польового аеродрому використовувався недіючий аеродром «Погорєлово», який розташований поблизу мікрорайону Заводський міста Кам’янець-Шахтинськ.

Перед початком прийому літаків військовослужбовці окремого інженерно-аеродромного батальйону Державного льотно-випробувального центру міністерства оборони Росії провели дискування, зволоження та укатку ґрунту на місці майбутньої злітно-посадкової смуги.

Метою таких дій було отримання визначеної щільності ґрунту необхідної для посадки повітряного судна. Зазначається також, що раніше тут взагалі нічого не було.

«Наші інженери змогли організувати на цих просторах посадкову смугу, яка тепер може приймати будь-які види авіаційної техніки».

«Окрім злітно-посадкової смуги російські військові інженери облаштували руліжні доріжки, місця для стоянок літаків та гелікоптерів, розмістили склади з озброєнням та боєприпасами, а також пунктів технічного обслуговування та ремонту (ПТОР)», – йдеться в повідомленні.

Для підготовки аеродрому залучили фахівців з матеріально-технічного забезпечення з’єднання військово-повітряних сил та протиповітряної оборони південного військового округу Росії.

Технічний персонал перевіряв літаки перед заправкою та зльотом, тому що в момент посадки на ґрунт навантаження на шасі та гуму літака збільшується у два рази.

«Штурмовики Су-25 Росія в рамках навчань саджала на ґрунт в 30 км від кордону з Україною вже не вперше, а от військово-транспортні літаки Ан-26 та Іл-76 здійснили цей захід в південному окрузі», – йдеться в повідомленні.

Також вказується, що після посадки літаки оперативно дозаправлялись та злітали з аеродрому назад і все це проводилось під прикриттям ударних гелікоптерів Мі-24. Тобто відпрацьовувалась протидія можливим атакам «у разі можливого підходу диверсійних груп з переносними зенітними ракетними комплексами, та зенітними ракетними комплексами типу С-300».

Такі тренування дозволяють Росії за потреби оперативно перекидати особовий склад у прикордонні з Україною території з інших регіонів країни, щоб у подальшому використати. У тому числі й для ескалації агресії на Донбасі.