«Укрнафта» скасувала свою вимогу щодо боргу за поставку нафтового газу у 6,5 млн гривень з нафтопереробного заводу «НПК-Галичина», контрольний пакет акцій якого належить компаніям, афілійованим з групою «Приват» українського олігарха Ігоря Коломойського.

Про це повідомляє enkorr

У листопаді 2019 року «Укрнафта» звернулася до суду для стягнення 65,3 млн грн боргу з «НПК-Галичина» за поставки. Неоплаченими були понад 20 млн куб.м газу.

«Укрнафта» вимагала повернути 58,8 млн гривень чистого боргу та 6,5 млн гривень пені. Через 9 днів після реєстрації позову «НПК-Галичина» погасила основний борг.

А вже зараз стало відомо, що сторони уклали мирову угоду, за якою «Укрнафта» добровільно відмовилася від цих штрафних санкцій.

Варто зазначити, що менеджмент «Укрнафти» з 2003 року також контролюється групою «Приват», якій належить понад 43% акцій компанії. 50% +1 акція належать НАК «Нафтогаз України», однак компанія майже не приймає участі в управлінні «Укрнафтою». Понад 95% енергоресурсів, вироблених компанією, реалізується структурам з орбіти групи «Приват».

«Станом на червень 2019 року «Укрнафта» є найбільшим боржником державного бюджету.  За оцінками НАК «Нафтогаз України», її борг з урахуванням штрафів і пені становить 30 млрд грн», – підкреслюють enkorr.