Українські дипломати виступили з осудом в ООН щодо «голосувань» на референдумі, які Росія проводила на тимчасово окупованих територіях України: в Криму, а також частинах Донецької̈ та Луганської областей. Ці результати не можуть вважатися легітимними.

Про це йдеться в офіційному листі постійного представника України при ООН Сергія Кислиці Генеральному секретарю ООН, текст якого має у своєму розпорядженні Укрінформ.  

Заявляється рішуче засудження таких дій окупанта, яке суперечить всім нормам та принципам міжнародного права.

«Україна рішуче засуджує «голосування» на тимчасово окупованих українських територіях і впевнена, що воно суперечить основним нормам та принципам міжнародного права, у тому числі, Статуту ООН та Резолюції ГА ООН 68/262 «Територіальна цілісність України», а також українському законодавству», – йдеться у зверненні.

Український постпред закликав усі країни-члени ООН, а також органи та агенції ООН засудити проведення «голосування» на тимчасово окупованих територіях України». І додав, що участь громадян України в такому «референдумі», тим більш, з використанням примусово виданих Росією паспортів на тимчасово окупованих українських територіях спотворює результати всеросійського голосування. Тож вони не можуть вважатися легітимними.

«Ці «результати» будуть недійсними і не матимуть юридичних наслідків», – зауважив дипломат.

Кислиця також наголосив, що Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є і залишаться невід’ємною частиною суверенної Української Держави «та підпадають під дію Конституції й законів України».

«Усі причетні до незаконної організації й проведення «голосування» на тимчасово окупованих українських територіях притягатимуться до відповідальності відповідно до чинного законодавства України», – підкреслив він.