Попередні провали змушують Росію вдаватися до нових авантюр. Цього разу вона вигадала відеоконференцію із так званими жителями окупованого Криму. Однак всі старання окупанта марні – це ніяк не вплине на думку міжнародної спільноти й визнавати анексію Криму ніхто не буде.

Про це написав спікер постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко у Фейсбук, а також розповів Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у коментарі Укрінформ. 

Ніколаєнко нагадав про те, що 6 березня Україна проводила неформальне засідання членів Радбезу ООН за формулою Арріа стосовно Криму. Міжнародна спільнота під час засідання чітко засудила Росію за тимчасову окупацію українського Криму та триваючі там порушення прав людини.

«Відеоконференція із так званими жителями Криму, яку планує провести російська делегація 21-го травня – форма без змісту. Попередні провали в ООН змушують Росію йти на нові авантюри. Не можуть росіяни нічого вдіяти й проти «кримських» резолюцій Генасамблеї», – написав він.

Ніколенко наголосив, що Росія намагається створити альтернативну реальність. Однак у неї нічого не вийде, тому що у відповідь Москва знову почує фундаментальні принципи міжнародного права.

«Ніякого визнання анексії Криму не відбудеться. Міжнародні санкції залишатимуться в силі до відновлення територіальної̈ цілісності України», – підкреслив він.

Спікер постійного представництва України при ООН також додав, що Росія замість акторства має виконувати резолюції ООН і рішення міжнародних судів і трибуналів.

«Росії не акторів на зустріч із членами Ради Безпеки слід запрошувати, а виконувати резолюції ООН та рішення міжнародних судів і трибуналів. Зокрема, допустити без попередніх умов на півострів місію з моніторингу прав людини та звільнити незаконно утримуваних українців», – додав він.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця назвав цю ідею Росії спробою реабілітуватися після міжнародної критики за порушення прав людини на окупованому півострові. Він назвав це намаганням «вистрелити собі в ногу».

«Російська сторона запросила на зустріч в інтернеті так званих представників громадянського суспільства та ЗМІ Криму. Нам також добре відомо, що останніми тижнями росіяни намагалися запросити представників окупаційної влади Криму, проти яких діють міжнародні санкції. Але Україні та її партнерам удалося цьому запобігти. Росія вкотре намагається вистрелити собі в ногу», – сказав Кислиця.

Він також зазначив, що російська відеоконференція не призведе до жодних змін у ставленні світової спільноти до окупованого українського півострова.

«Одразу хочу усіх заспокоїти. Нічого нового ми не почуємо. Росіяни та їхні «ряджені» актори зачитають чергову мантру про «добровільне возз’єднання кримського народу із РФ», а міжнародна спільнота повторить базові істини, де: а) Кримський півострів – тимчасово окупований; б) Росія – держава-окупант; в) окупаційна влада має припинити порушення прав людини», – пояснив Кислиця.

Водночас він висловив сподівання, що захід надасть змогу жителям окупованого Криму почути позицію світової спільноти.

«В умовах інформаційної блокади й тотальної брехні Кремля там нарешті мають почути позицію міжнародної спільноти і Ради безпеки зокрема. Можливо, у декого відкриються очі», – сказав Кислиця.

А щодо того, щоб кримчани мали можливість по-справжньому висловити свою позицію, то дипломат запропонував Росії допустити на півострів місію ООН з моніторингу прав людини без висування якихось умов.

«Членам місії мають бути створені умови для вільного спілкування з усіма мешканцями півострова, а не з людьми, підібраними російськими спецслужбами. Російська окупаційна влада також має звільнити громадян України, які через сфабриковані звинувачення незаконно утримуються за ґратами в Криму або були вивезені на територію РФ», – додав Кислиця.

Нагадаємо. Росія має намір провести 21 травня в Раді безпеки ООН неформальну відеоконференцію з жителями окупованого Криму.