Російська Федерація продовжує агресивні дії проти України, окупувала частини території України та Грузії, тому вона не має жодних юридичних і моральних підстав називати своїх військових, відправлених до Нагірного Карабаху, миротворцями.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

«Російська Федерація, яка продовжує агресивні дії проти України, включаючи тимчасову окупацію збройними силами Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей, не має ані юридичних, ані моральних підстав називати свої військові підрозділи, віднині дислоковані у районі Нагірного Карабаху, миротворцями», – заявив дипломат.

Він навів як приклад триваючу окупацію частини суверенної території Грузії Росією і зазначив, що це також ставить під сумнів ефективність «миротворчої» ролі РФ у регіоні Південного Кавказу та взагалі «дискредитує поняття миротворчої місії як такої у сенсі міжнародного права загалом та Статуту ООН зокрема».

Водночас Цимбалюк додав, що Україна вітає припинення бойових дій між Азербайджаном і Вірменією у районі Нагірного Карабаху.

«Ми вважаємо, що наступні кроки мають бути спрямовані на відновлення стабільності та добробуту у регіоні, а також на продовження міжнародних зусиль з метою досягнення повного врегулювання Карабаського конфлікту на основі міжнародного права», – підкреслив він.

Український дипломат підтвердив «послідовну та безумовну підтримку Україною суверенітету та територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Нагадаємо. 9 листопада прем’єр-міністром Вірменії Нікол Пашинян підписав з президентами Росії та Азербайджану спільної заяви про припинення бойових дій у Нагірному Карабаху. У заяві йдеться, що Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія зупиняються на зайнятих ними позиціях, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху і вздовж коридору, що з’єднує Нагірний Карабах з Республікою Вірменія, розгортається миротворчий контингент. При цьому президент Азербайджану Ільхам Алієв уточнив, що в Нагірному Карабаху будуть розміщені не тільки російські, а й турецькі миротворці.