Постанова уряду набуває чинності з 1 вересня поточного року.

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби.  

Зазначається, що вже з 1 вересня 2020 року громадянам України для поїздок в Білорусь необхідні закордонні паспорти.

Саме з цієї дати набуває чинності постанова уряду про зупинення дій угоди між Україною та Білоруссю про безвізові поїздки громадян. Почне працювати новий порядок виїзду, який має покращити захист українців, за даними прикордонників. Зазначається, що при втраті за кордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян є тривалою та складною на відміну від оперативних процедур документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів.

Крім того, за прогнозами прикордонників, буде істотно зменшений час проходження прикордонного контролю, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується автоматичними рідерами.

Також наголошується, що це має істотно покращити запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України.

При цьому, громадяни України, які проживають на території Республіки Білорусь, можуть оформити закордонні паспорти у Посольстві України в Мінську або Консульстві України в Бресті.

«Вказані установи забезпечені усім належним устаткуванням для опрацювання паспортних клопотань громадян України», – йдеться у повідомленні.

Водночас, тих громадян України, які перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, після 1 вересня 2020 року під час повернення в Україну прикордонники безперешкодно пропускатимуть і за внутрішніми паспортами.