Україна висловила рішучий протест у зв’язку з виступом окупаційного «віцепрем’єра» Криму Георгія Мурадова на 43-й сесії Ради з прав людини ООН у Женеві.

Про це йдеться в заяві місії України у Твіттері.  

???????? delegation tried to abuse «hybrid» format of #HRC43 by demonstrating video message by representative of occupying administration in #Crimea during ID on Ukraine

Ukraine expresses its resolute protest against such a breach of Rules of Procedure and relevant #UNGA resolutions pic.twitter.com/BwI1PVcNbh

— Ukraine's Mission to UNOG (@UKRinUNOG) June 18, 2020

У заяві йдеться про те, що російська делегація намагається використати площадку засідань у відеоформаті. Україна висловила протест.

«Делегація Росії намагалася зловжити гібридним форматом засідань Ради з прав людини, демонструючи відеозвернення представника окупаційної адміністрації в АРК під час інтерактивного діалогу. Україна висловила рішучий протест проти такого порушення правила процедури та резолюцій ГА ООН», – йдеться в повідомленні.

Український посол Юрій Клименко наголосив, що представляти Крим під час засідань може лише делегація України.

«Росія намагається легітимізувати анексію Криму, посилаючи виступати представників окупаційної влади», – сказав він.

Читайте також: Окупанти заявили, що виявили великі запаси прісної вода горах Криму

Під час свого звернення представник при президентові Росії і так званий «віцепрем’єр» окупованого Росією Криму Георгій Мурадов закликав ООН розслідувати «блокаду півострова Україною». Представник окупантів вказав на припинення постачання півострова з материкової частини України дніпровською водою, електрикою та зупинку транспортного сполучення. Відповідний текст і відеозапис цього звернення в ході 43-ї Сесії Ради з прав людини ООН в Женеві, окупанти опублікували на сайті російського відомства.

Читайте також: Росія звернулася в ООН і вимагає відновити подачу води до окупованого Криму

«Київ позбавив наших побратимів права на користування своєю мовою і на освіту на ній в школах, підтримує екстремістські організації, здійснює диверсії. Цей перелік можна продовжувати. Закликаємо ООН вжити заходів з розслідування наведених фактів», – додав Мурадов в своєму зверненні.

Читайте також: Що може стати тригером для активізації бойових дій Росією та чи можлива нова агресія навколо Криму?

Посол України під час 43-ї сесії Ради з прав людини ООН у Женеві Юрій Клименко вказав на те, що Росія в окупованому Криму здійснює військові злочини, порушує міжнародне гуманітарне право та права людини.

«Щоб приховати правду, Росія продовжує блокувати доступ міжнародних місій зі спостереження, перш за все Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в Автономну Республіку Крим та місто Севастополь відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН», – заявив Юрій Клименко.

Читайте також: Гербст: Україна має зберегти політику припинення постачання води в Крим