Під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні українська сторона закликала представників Росії розблокувати процес обміну полонених та продовжити взаємне звільнення утримуваних у Нормандському та Мінському форматах, без жодних попередніх передумов.

Про це стало відомо з заяви постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Євгена Цимбалюка на міжнародному засіданні ради ОБСЄ, передає «Укрінформ».

«Ми закликаємо Росію розблокувати питання, прогрес у яких загальмувався на багато місяців лише через відсутність у Кремля політичної волі, зокрема, взаємне звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ у Золотому та Щасті», – зазначив дипломат.

За даними, Україна згодна з цим рішенням, готова проявити політичну волю заради досягнення домовленостей про двостороннє звільнення полонених за принципом «всіх на всіх». Також, пропонує розпочати зі списку офіційно підтверджених утримуваних осіб, без будь-яких попередніх передумов, та в рамках домовленостей на самітах «Нормандської четвірки» та Тристоронньої контактної групи.

Як вже відомо, представники України неодноразово подавали всі необхідні списки, очікуючи таких самих дій боку Росії та підтримуваних нею угруповань. Але необхідних списків за подібними критеріями, що запропонував координатор ОБСЄ Тоні Фріш, російська сторона досі не надала. Через це процес заблокований. Про це вже повідомляв віце прем’єр-міністр із питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у грудні 2020 року.

Нагадаємо, що принцип обміну «всіх на всіх» був ключовим з низки домовленостей, що відбулись на саміті лідерів Нормандського формату 9 грудня 2019 року в Парижі.