Україна оскаржила рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який визнав норми українського закону «Про очищення влади» порушенням Конвенції про захист прав людини.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська «РБК-Україна»

«Подано заяву 16 січня ввечері», – повідомив міністр.

Скаргу подав уряд України, строк оскарження рішення закінчувався 17 січня.

Раніше ЄСПЛ визнав люстрацію українських чиновників на підставі закону «Про очищення влади» порушенням їхніх прав.

Згідно з рішенням суддів, люстрація застосовувалася до дуже широкого кола осіб і таким чином звільнення деяких заявників вважали незаконним. У ЄСПЛ постановили, що через таке широке коло український закон про очищення влади відрізняється від вузьзоспрямованих та цільових процедур люстрації, які впроваджені у державах Центральної та Східної Європи. Україна повинна виплатити по 5000 євро компенсації моральної шкоди заявникам.

Раніше Малюська заявив, що Україна не згодна з таким рішенням і має намір оскаржити його. Крім того, за його словами, в рішенні суду до кінця не зрозуміло, яким чином треба змінити закон, щоб він відповідав Конвенції про захист прав людини.

Нагадаємо. Закон «Про очищення влади» (люстрацію) набув чинності восени 2014 року, а у 2015 депутати звернулися з запитом про перевірку на відповідність Конституції до КСУ. Розгляд декілька разів зривався, відкладався та переносився на невизначену дату.