5 лютого Верховна Рада на пленарному засіданні прийняла за основу законопроект №2351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)».  

Законопроєкт спрямований на впровадження європейських гуманних цінностей і стандартів ставлення до тварин і приведення законодавства України у відповідність до Директив Європейського Союзу, що регламентують гуманне ставлення до цілого ряду груп сільськогосподарських тварин; захист тварин, які використовуються для експериментів та інших наукових цілей; захист тварин під час перевезення (транспортування).

Таким чином, тепер не можна винищувати бездомних тварин, бити, вбивати, отруювати або калічити бездомних і домашніх тварин з метою регулювання їхньої чисельності.

Заборонено жебрацтво із бездомними, свійськими та дикими тваринами.

У проєкті вказана також пропозиція щодо заборони використовувати домашніх тварин як призів, нагород чи премій.

Тваринам не можна завдавати болю або страждання, включаючи їхнє дресирування таким способом, який завдає шкоди здоров’ю та загальному стану, топити, душити тварин, труїти і використовувати електричний струм.

Заборона розповсюджується на заклади громадського харчування, нічні клуби, готелі, оздоровчі заклади та інші непридатні для показу диких тварин громадські місця, де утримувались тварини.

У квартирах, приватних будинках, присадибних, садових ділянках заборонено утримувати ведмедів, левів, тигрів, кабанів, крокодилів, вовків, великих та отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, які становлять загрозу для людей, або видів тварин, занесених до Червоної книги, і до Списку II Бернської конвенції (Конвенції про охорону дикої флори та фауни).

Забороняється використання тварин для реклами в розважальних закладах та закладах громадського харчування.

Не можна надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків і дельфінаріїв.

Крім того, у документі йдеться й про заборону на всі види рубок лісу за периметром охоронних ділянок у лісах навколо місць проживання та розмноження рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу в радіусі 500 метрів.

Контролювати дотримання вимог і вживати відповідні заходи у разі порушення законодавства у цій сфері має Національна поліція в межах своєї компетенції, яка визначена законодавством.