Вчора, 10 жовтня 2019 року, у Верховній Раді було зареєстровано відразу два законопроекти, які пов’язані зі скасуванням військового збору. Згідно з першим законопроектом передбачається внести відповідні зміни до Податкового кодексу, а інший пропонує зміни до бюджетного кодексу.

Така ініціатива надійшла від народного депутата від партії «Слуга народу» Олександра Дубинського.

Наразі на сайті Верховної Ради документи відсутні, але й без них зрозуміло, що мається на увазі в обох законопроектах. Мова йде про скасування податку у 1,5%, який сплачують громадяни зі своїх доходів. Вперше цей податок був запроваджений у 2014 році як тимчасовий спосіб фінансування армії.

Політики та економісти не перший рік ведуть суперечки щодо його скасування. Але нинішній голова Офісу президента Андрій Богдан заявляв, що скасування військового збору буде можливим тільки при умові позитивної економічної ситуації в країні.

Сам Дубинський сьогодні заявив, що відкликає свій другий законопроект, яким він хотів запровадити новий податок – збір з готівкового валютообміну, який мав би складати 1% від суми операції. Усі кошти, які б надходили з цього збору він запропонував направляти на розвиток спорту в України.

Ініціативу ввести новий податок сприйняли дуже негативно як більшість звичайних українців, так і підписники Дубинського у соціальних мережах. Нардеп провів опитування, яке показало, що 80% людей негативно ставляться до такої ініціативи. Це й стало причиною відкликання законопроекту.