Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що у разі ухвалення Україною законів про Крим, ми могли б презентувати світу формат розвитку півострова у складі України та дати чіткий сигнал Росії про те, що його будуть повертати.

Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів в інтерв’ю Крим.Реалії.

Він наголошує, що Україні важливо ухвалити низку законів, які стосуються окупованого Росією Криму.

«Розгляд і ухвалення найближчим часом пакета законів «Про внесення доповнення змін до Конституції України в частині Криму», проєкту закону «Про статус кримськотатарського народу» та проєкту закону «Про корінні народи в Україні» дало б чіткі сигнали й українському суспільству, і нашим міжнародним партнерам, і країні-агресору – Росії – про те, що ми не тільки будемо повертати Крим, але ми повністю усвідомлюємо свою відповідальність за майбутнє Криму і ми всьому світу презентуємо формат розвитку Криму у складі незалежної Української держави», – сказав Чубаров.

Крім того, він нагадав про раніше анонсоване проведення міжнародної ненасильницької мирної акції під назвою «Світ – проти насильства і окупації. Марш гідності». 2 травня кримські татари планують масово перетнути адмінкордон з Кримом в пункті пропуску «Чонгар».

Чубаров підкреслює, що акції вони хочуть долучити й міжнародні організації, «які постійно на словах засуджують анексію Росією Криму», щоб вони «змогли це підтвердити діями».

За словами глави Меджлісу в перших рядах будуть йти члени Меджлісу, народні депутати та західні партнери. При цьому, не виключається, що можливий силовий варіант прориву на анексований півострів.

«Росія намагається всіма своїми можливостями видавити кримських татар з їхньої землі. Це реальна загроза існуванню кримських татар, можливо, вперше з часів депортації в 1944 році», – заявив Чубаров.

Нагадаємо. На слова щодо проведення ходи до Криму відреагувала «влада» анексованого Росією півострова. Так званий «глава» Криму Сергій Аксьонов заявив, що не допустить проведення на півострові міжнародної акції «Світ – проти насильства і окупації. Марш гідності». І запропонував ходити «по колу по Херсонській області».