Російські окупанти розповсюджують у населеному пункті Золоте-4, де у жовтні 2019 року відбулося розведення сил і засобів, пропагандистські листівки, в яких підбурюють місцевих мешканців вимагати подальшого відведення українських військ.

Про це повідомляє міжнародна спільнота InformNapalm.

У повідомленні наголошують, що попри розведення, яке начебто було зроблено для безпеки місцевих жителів і встановлення миру, ця ділянка неодноразово з’являлася у новинах саме через обстріли та провокації військового характеру. Тепер, після тривалого періоду обстрілів, російські окупанти вирішили застосувати також тактику інформаційно-психологічного тиску на місцеве населення.

Бойовики поширюють в населеному пункті Золоте-4 листівки, в яких підбурюють місцевих мешканців до акцій з вимогами подальшого відведення українських військ.

InformNapalm вказує, що отримав фотографії листівок від місцевих людей, які знайшли їх у населеному пункті Золоте-4, сфотографували та надіслали.

«Текст цих листівок, розміщений російською мовою на фоні кольорів українського прапору, має ознаки явного інформаційно-психологічного тиску на місцеве населення. Також на листівках використане фото для посилення психологічного впливу», – йдеться в повідомленні.

Вказується також, що волонтери InformNapalm знайшли джерело фотографії, яка згодом була використана для створення вказаної листівки. Пошук показав, що її неодноразово використовували російські пропагандистські ресурси.

Також вони визначили, що фото було зроблене у внутрішньому дворі «Дев’ятини» – це відома 9-поверхівка у прифронтовому місті Авдіївка, по вулиці Воробйова, 15.

Волонтери підкреслюють, що тут є «пряма закономірність використання вказаної фотографії для супроводження фейкових повідомлень на сайті Novorosinform.org (зареєстрований на приватну особу у Москві) та розміщення цієї ж фотографії на листівках, які мають на меті інформаційно-психологічний тиск на цивільне населення у Золоте-4».

Фотографію, яка належить агенції Reuters, часто використовують російські військові, які ведуть інформаційно-психологічні операції на окупованому Донбасі.

«Схоже, що саме ця фотографія, яка належить агенції Reuters, є улюбленою для російських офіцерів, задіяних у організації інформаційно-психологічних операцій на Донбасі. Саме тому з року в рік вона присутня як у паперових, так і в електронних матеріалах, орієнтованих на дискредитацію українських військ. Фото незаконно використовується для створення фейкових матеріалів без вказівки джерела, місця і дати зйомки», – додали волонтери InformNapalm.

Вони також нагадали, що ЗС РФ використовує не лише фейкові новини та листівки, а й активно застосовує новітні засоби РЕБ для SMS-листування українських військовослужбовців і цивільного населення на Донбасі.