У Верховному суді прогнозують колапс судової системи вже у червні через недофінансування. Вказують на проблеми з оплатою праці працівників апаратів судів і відсутність такого «важливого елемента, як гідна заробітна плата».

Про це Голова Верховного суду України Валентина Данішевська сказала в інтерв’ю РБК-Україна.  

Журналіст запитав про те, чи є ризик колапсу судової системи, і Данішевська відповіла, що він існує.

«Так, неможливість направлення повістки унеможливлює розгляд справи судом. Є також проблеми з оплатою праці працівників апаратів судів першої та другої інстанцій. Зупиняється будівництво судів, ремонти тощо. Але ми розуміємо, що під час цього особливого стану, коли країні потрібні гроші на лікування людей, ремонт чи будівництво можна відкласти. А от процесуальні гарантії – ні», – сказала вона.

Крім того, розповіла про зарплати суддів, які мають бути підвищеними.

«Що ж стосується зарплат суддів, у 2016 році держава взяла курс на боротьбу із корупцією, в тому числі у судовій сфері. Один з елементів такої боротьби – це встановлення підвищеної заробітної плати працівникам антикорупційних та правоохоронних органів, суддям», – сказала Голова Верховного суду.

І пояснила, що у разі відсутності «такого важливого елемента, як гідна заробітна плата», заяви про боротьбу з корупцією залишаться словами.

«Отже, відступ від цієї політики означав би, що наша держава змінює курс: вона вже не буде прагнути незалежності судової системи, не буде боротися із корупцією. Бо без такого важливого елемента, як гідна заробітна плата, всі заяви про запобігання корупції будуть лише словами, які нічого не варті», – підсумувала Данішевська.