Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект 2682 «Про страйки та локаути»

Про це повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

На даний час текст законопроєкту на сайті парламенту відсутній.

Зі слів глави комітету соцзабезпечення Галини Третьякової, нинішні протести часто носять політичний характер, а страйки перетворилися на політичний інструмент замість економічного. Вона говорить, що під Офісом президента можуть страйкувати держслужбовці, але не роблять цього. Замість них стоять залізничники.

«Зазвичай акції біля офісу президента, хоча для кого з учасників протесту він є роботодавцем? До Кабінету Міністрів, якщо це страйк, повинні виходити держслужбовці, а насправді вони туди не приходять. Приходять атомники, залізничники, ще хтось», – сказала Третьякова.

Вона говорить, що повинно бути виписано як має вести себе роботодавець, коли він повинен оголошувати страйк і як взагалі буде проходити ця «процедура».

«Планувалося, що законопроект буде називатися «Про страйки та локаути». Якщо блок страйків у нас виписаний, то повинно бути визначено, як повинен вести себе роботодавець по локауту. Чи повинен він його оголошувати? За скільки часу? Кому? Як повинні відбуватися всі ці процедури?», – пояснила вона.

Крім того, вона вважає, що представники профспілки найманих працівників повинні економічно боротися з роботодавцем за збільшення заробітних плат, соціальних пакетів, страхування, підняття рівня пенсійного та медичного забезпечення. На сьогоднішній день, за її словами, дуже важко оголосити страйк роботодавцю, а профспілки не мають такого інструменту. Тож необхідно їм цей інструмент повернути, а також надати можливість закривати підприємство самому роботодавцю у разі, якщо він не в змозі виконати вимоги страйкуючих.

«Це дещо інший протест, ніж той, який існує сьогодні, але і страйк у нас оголосити складно – процедура на законодавчому рівні зрегульована так, що фактично страйкувати неможливо. Тому, як повелося з радянських часів, у профспілок відібрали інструмент боротьби, а замість цього  вони шукали можливості якось боротися за свої права. Необхідно повернути їм це право боротися, повернути право роботодавця закривати підприємство, якщо економічно невигідно задовольняти вимоги страйкуючих співробітників», – підсумувала Третьякова.