Введення касових апаратів для підприємців та карантинні обмеження змушують підприємців виходити на вулицю, щоб висловити своє ставлення до дій влади. Незрозумілі кроки по обмеженням для бізнесу через пандемію, введення касових апаратів для ФОПів під час економічної кризи – все це нагнітає ситуацію.

У Слов’янську, що на Донеччині, біля центрального ринку відбулася акція підприємців проти запровадження використання касових апаратів. Аналогічна акція протесту відбувається під стінами Верховної ради у Києві. Вимоги у протестувальників у Слов’янську і Києві однакові: за відтермінування обов’язкового використання касових апаратів для фізосіб-підприємців.

фото Патріот Донбасуфото Патріот Донбасуфото Патріот Донбасу

Але у Слов’янську говорили не тільки про це нововведення, а й щодо карантинних обмежень, які вводилися на вихідні дні.

Людей обурювало те, що великі мережі, як працювали, так і працюють, а невеликий бізнес змушений був закриватися. Оці подвійні стандарти більш за все дратували людей.

Що стосується касових апаратів, то у представників малого бізнесу є побоювання, що відповідні державні служби отримають механізм для тиску на підприємців і тому вимагають, щоб були проголосовані законопроєкти, які б відтермінували введення касових апаратів і залишили спрощену систему оподаткування.

Підприємець Надія, вважає, що треба проводити масове тестування людей і це має забезпечувати держава. Тоді хворі будуть залишатися вдома або у лікарнях, а здорові громадяни будуть працювати.

Сам механізм «карантину вихідного дня» вже закінчився 30 листопада. У МОЗ поки не знають, чи вплинули обмеження під час вихідних днів на ситуацію з розповсюдженням епідемії коронавірусу.

Міністр Максим Степанов вважає, що: «ми не досягли того ефекту, на який розраховували спочатку, українці не дотримувалися карантину в повному обсязі, як ми прописували».

Тобто, високопосадовець провину у тому, що карантинні обмеження на вихідні не виконувалися, перекладає на пересічних громадян.

Поки немає жодної інформації щодо того, чи буде продовжуватися «карантин вихідного дня», як незрозуміло й те, чи буде вводитися повний локдаун наприкінці грудня.

Однак щойно стало відомо, що профільний комітет ВР розглянув і погодив законопроєкт, який відтермінує введення касових апаратів, для окремих категорій підприємців. Остаточне рішення прийняла Верховна рада, яка ухвалила законопроект №4439-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій». У першому читанні документ підтримали 320 народних депутатів, у другому – 319.