Ексдепутата Верховної Ради Миколу Мартиненка засуджено Федеральним кримінальним судом Швейцарії до 28 місяців ув’язнення. Його визнано винним у відмиванні EUR 2,8 млн.

Про це з посиланням на три джерела повідомляють журналісти проєкту «Схеми».  

Зазначається, що засідання кримінальної палати Федерального кримінального суду відбулося 26 червня о 14:00 за місцевим часом у місті Беллінцона.

Крім нього суд визнав винним ще одного громадянина України – Павла Скаленка, який разом з Мартиненком фігурує і в українському кримінальному провадженні НАБУ та САП.

«Федеральний кримінальний суд Швейцарії 26 червня визнав винним колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка у відмиванні близько EUR 2,8 млн через швейцарську фінансову систему «в складі злочинного угруповання», – йдеться в повідомленні.

Зокрема Мартиненкові оголосили покарання у вигляді 28 місяців ув’язнення, 12 з яких «безумовного відбування». Скаленкові – 24 місяці ув’язнення.

За даними швейцарських правоохоронців, Микола Мартиненко та Павло Скаленко підозрювались у тому, що відкривали в швейцарських банках рахунки, з яких купували нерухоме майно та активи у Швейцарії та інших країнах – таким чином відмиваючи кошти, отримані незаконним шляхом в Україні та Чехії.

В українському суді розглядається справа щодо заволодіння колишнім депутатом «Народного фронту» Миколою Мартиненком коштами підприємства «Енергоатом» під час закупівлі обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS, а також заволодіння коштами держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».