«Музей скорботи» з’явиться в Карелії. Бутафорський концтабір, що викликав у жителів республіки вкрай неоднозначну реакцію, розміститься в селі Ватнаволок Кондопожского району на території бази відпочинку. Будується він на грант Путіна у сумі 3 млн рублів.

Про це повідомляє «Карелія. Ньюз».

Зазначається, що роботи на об’єкті вже добігають кінця. Вже готові дощаті бараки, кулеметні та оглядові вишки.

Автори проєкту впевнені, що в музей будуть привозити школярів, причому перші групи вони очікують на початку грудня, коли відкриється об’єкт. Для учнів обіцяють розробити спеціальну освітню програму «Патріотичні вихідні».

Проект реалізує фонд «Відкриті можливості». На створення музею організація отримала майже тримільйонний грант.

Вперше про ініціативу заговорили близько року тому, при цьому влада підтримала ідею створення бутафорського концтабору, а люди – ні.

Однак, незважаючи на численні скандали навколо створення музею, в фонді «Відкриті можливості» вважають, що об’єкт буде затребуваний. Упор зроблять на патріотичне виховання школярів.

Також вказується, що для школярів в конференц-залі буде представлений документальний фільм, який знятий за спогадами малолітніх в’язнів. А самі діти будуть протягом усіх вихідних займатися різними військово-патріотичними іграми, будуть проводитися уроки мужності.

До речі, громадськість виступала категорично проти, а колишні в’язні фінських концтаборів заявили, що не хотіли б бачити нагадування про жахи ув’язнення. Рік тому активістам вдалося домогтися заморозки проєкту.