Законопроєкт №1089 розроблений та активно просувається групою депутатів від колишнього «Опозиційного блоку». Він пропонує амністію учасникам незаконних збройних формувань з так званої «ЛДНР». З текстом можна ознайомитись на сайті парламенту.

Законопроєкт прописує умови, на яких бойовики з боку самопроголошених республік можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності. Згідно з ним, на території районів Донбасу, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, під амністію підпадають всі учасники бойових дій у період з 28 лютого 2014 року. Для цього їм достатньо написати відповідну заяву.

Які злочини підпадають під амністію

У проєкті перелічено десятки статей Кримінального Кодексу, які було порушено бойовиками. Ось тільки основні з них:

Ст.109: дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу та захоплення державної влади;Ст. 110: дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності України;Ст. 110-2: фінансування дій з вищезазначених пунктів;Ст. 114-1: шпигунство на користь іноземної держави або організації;Ст. 161: порушення прав громадян на основі расової чи національної приналежності, релігійних переконань і таке інше;Ст. 197: самовільний захват земельної ділянки та будівництво;Ст. 261: напад на об’єкти, що містять предмети підвищеної небезпеки;Ст. 262: викрадання або привласнення іншим незаконним шляхом вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів;Ст. 338: наруга над державними символами України.

Це список з найбільш загрозливих дій, на які розповсюджується амністія згідно з законопроєктом, що подано на розгляд Верховної Ради. Як передбачено в його тексті, якщо закон буде прийнято, то його дія розповсюджуватиметься не тільки на звинувачуваних у цих злочинах, а навіть на осіб, яких вже було засуджено за відповідними статтями. В цілому це означає, що десятки тисяч злочинців не понесуть покарання за скоєне.

Хто автори законопроєкту №1089

Авторський колектив, який розробив і запропонував цей законопроєкт, складається з п’яти народних депутатів: Вадима Новинського, Дмитра Шпенова, Сергія Магери, Муси Магомедова та Вікторії Гриб. Вони посилаються на необхідність виконання Мінських угод та резолюції Радбезу ООН. В той же час, на розгляд Ради внесено альтернативний законопроєкт. Його автори представляють партію «Опозиційна платформа – За життя». Це Нестор Шуфрича, Вадим Рабинович і Василь Німченко. Попри те, що законопроєкти створювали різні команди, за змістом вони дуже схожі.

Про що говорять у Верховній Раді

Амністія учасникам НЗФ – настільки скандальне питання, що навіть у парламенті з монобільшістю немає єдиної думки щодо нього. Але оскільки президент Зеленський чітко висловлюється, що Україна має виконувати Мінські угоди, тема подальшої долі бойовиків «ЛДНР» потребує публічного обговорення.

Монобільшість у парламенті не оприлюднила свою офіційну позицію з цього приводу. Очікується, що навіть якщо «слуги народу» наважаться розробити проєкт закону, то ймовірно його подаватиме сам президент, а не хтось з депутатської фракції.

Що стосується вже поданих законопроєктів, їхні перспективи наразі не дуже оптимістичні. Вони надійшли від представників меншості – це може сильно завадити сприйняттю запропонованих змін. Глава фракції «Слуга народу» вже висловився в тому сенсі, що його політсила має намір не здавати державні інтереси. Але як саме буде реалізовуватись цей намір, залежить від багатьох чинників. Буквально він сказав, що «ми повинні реагувати на, зокрема, міжнародну ситуацію», а це означає, що позиція щодо амністії може змінитися у зв’язку з непередбачуваними поки що змінами світових пріоритетів.

На думку депутатки від ЄС Софії Федини, обговорення самої амністії бойовикам можливе тільки на певних умовах. Найперші з них – виведення військ Російської Федерації з окупованої території Донбасу, повернення її під українську юрисдикцію та виплата Росією компенсацій за свою агресію. Тільки після цього на порядку денному може з’явитися питання амністії.

Наданий законопроєкт отримав критичні відгуки і з боку фракції «Голос». Як вважає депутат від «Голосу» Роман Костенко, є низка рішень, які мають передувати розгляду амністії бойовикам. Це повний обмін полонених, встановлення українського контролю на кордоні з РФ, виведення з Донбасу російської військової техніки. Він наголошує й на тому, що проєкт не передбачає механізму перевірки осіб, до яких може бути застосована амністія.

Що наразі відомо про учасників НЗФ на Донбасі

За офіційними даними, армійські корпуси двох «народних республік» налічують близько 40 тисяч осіб. Це як місцеві мешканці, так і іноземні громадяни, зокрема з Російської Федерації. Всі вони мають досвід ведення бойових дій, пройшли підготовку у таборах на території Росії або під керівництвом російських інструкторів.

Протягом п’яти років російської воєнної агресії проти України чисельність військовослужбовців з Росії була різною: від 200 тисяч на момент Іловайської операції до декількох тисяч в періоди тиші. Найчастіше вони оформлені як військові радники або добровольці.

Що стосується місцевих мешканців, їхню точну кількість назвати складно. Але очевидно, що йдеться про десятки тисяч людей, які причетні до бойових дій у складі незаконних збройних формувань.