Міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Маріуш Камінський підписав поправку до регламенту про тимчасове припинення або обмеження прикордонного руху на конкретних пунктах пропуску.

Згідно з поправкою до регламенту, перелік осіб, яким надано дозвіл на в’їзд на територію Польщі розширюється.  

Про це повідомляє «Польcьке радіо».

Так, вказано, що дозвіл на в’їзд до Польщі дозволено учням і студентам, які навчаються у цій країні, а також громадянам країн-членів Європейського Союзу, Європейського економічного простору або Швейцарської Конфедерації для подорожі через Польщу до місця проживання чи перебування, тривалістю не більше 12-и годин, що обраховуються від моменту перетину кордону. Вказані особи звільнені від карантину.

Міністерство пояснило необхідність включення учнів і студентів до переліку категорій тих, кому дозволено в умовах карантину перетинати кордон, результатом розкладу іспитів, який було прийнято Міністерством національної освіти для учнів, що закінчили навчання в польських початкових і середніх школах.

Також перетинати кордон можуть водії за кермом міжнародного транспорту та подорожуючі транзитом іншими транспортними засобами.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький відповів і на прохання локальної влади Нижньосілезького воєводства та низки чеських країв, що під час нещодавньої телеконференції закликали очільників урядів Польщі та Чехії відкрити польсько-чеський кордон. Наразі мова йде, насамперед, про можливість поїздок транскордонних працівників на роботу, а також про стимуляцію туристичної галузі, що занепала через епідемію. Він заявив, що незабаром прикордонні переходи будуть відчинені.

«Я хочу сказати, що найближчим часом решту кордонних переходів ми намагатимемося дуже швидко відкрити, аби тим, хто їздить на роботу, полегшити життя у такому режимі, як це було в ситуації перед коронавірусом» – сказав Моравецький.

На даний момент, у зв’язку з епідемією COVID-19, польсько-чеський кордон у Нижній Сілезії можна перетинати лише у прикордонних пунктах в Якушицях та Кудові. Натомість у Бобошові і Завідові КПП відкриті лише для транскордонних працівників.