У Польщі заявляють про чергову масовану інформаційну атаку Кремля. Тепер вона спрямована на погіршення відносин між Варшавою і Вашингтоном.

Про це повідомляється на сайті уряду Польщі.

Зокрема, мова йде про хакерські атаки на інтернет-сторінки і розміщення на польських та іноземних ресурсах неправдивої і маніпулятивної інформації щодо навчань НАТО Defender Europe-2020.

Речник міністра-координатора в уряді Польщі з питань спецслужб Станіслав Жарин заявив, що було підроблене навіть інтерв’ю з американським генералом.

«Польща знову стала ціллю інформаційних атак, що збігаються з діями Кремля проти Заходу, особливо проти країн НАТО. Організатори таких дій використали відомі методи: хакерську атаку, підміну контенту на інтернет-сторінках, а також підроблене інтерв’ю з американським генералом», – наголосив він.

За його словами, дезінформаційна атака збігається з початком чергової фази навчань Defender Europe-2020 і стосується військової співпраці між Польщею та США.

Читайте також: Росія випробовує систему безпеки Польщі через збільшення випадків хибних замінувань

За результатами хакерських атак на кількох польських сайтах було розміщено матеріали про навчання Defender Europe-2020, які тривають у Східній Європі, зокрема в РП.

Крім того, на інтернет-сторінках Niezalezna.pl, Olsztyn24.com, RadioSzczecin.pl, ePoznan.pl та сторінці гміни Ожиш розміщено статтю, в якій висміюється Польща та її армія. До того ж, авторство статті з нібито висловлюванням американського генерала Крістофера Гаволі, приписали польській інформагенції IAR.

Всі ці матеріали вже заблоковані адміністраторами вказаних інформаційних ресурсів. Але це не дуже допомогло, тому що і після цього деякі з них знову стали об’єктами кібератак. Так, на них знову розмістили фейкові замітки щодо того, що вказані матеріали з’явилися не в результаті хакерської атаки РФ, а були авторськими.

Речник міністра-координатора в уряді Польщі з питань спецслужб наголосив, що розміщені у статтях тези збігаються з тривалими діями РФ проти Польщі і мають на меті завдати удару по єдності НАТО та можливості спільних дій військ США та Польщі, дестабілізувати відносини між Варшавою та Вашингтоном, висміяти польську армію та її військову підготовку, а також поставити під сумнів офіційні документи щодо загроз для Польщі.

Крім того, вказується, що дезінформаційні матеріали розмістили й на англомовному ресурсі Theduran.com. Цей ресурс дуже часто використовується для поширення російської пропаганди, фейків і дезінформації.

Однак після цього стаття з’явилася ще на кількох англомовних ресурсах.

Згодом на тому ж пропагандистському ресурсі з’явилося підроблене інтерв’ю з американським бригадним генералом Крістофером Гаволі. У ньому йшлося, що Польща та країни Балтії нібито погано підготовлені до навчань Defender Europe-2020. І деякі ЗМІ, не перевіряючи інформацію, передрукували це інтерв’ю.