У місті Ґельзенкірхен у західній Німеччині встановили пам’ятник лідеру російських комуністів-більшовиків Володимиру Леніну.

Про це повідомляє Радіо Свобода.  

Вказується, що статуя, висотою 2 метри, була відкрита біля штабквартири радикальної лівої Марксистсько-ленінської партії Німеччини у червні, хоча за планом мали встановити до 150-річчя Леніна у квітні – пандемія коронавірусу завадила.

На церемонію відкриття прийшло декілька сотень людей.

Зазначається, що проти встановлення пам’ятника виступало багато німців. Міська рада Ґельзенкірхена навіть подала до суду, щоб спробувати зупинити відкриття статуї. У позові Леніна назвали «представником насильства, придушення, терору і величезних людських страждань».

Але і це, і аргументи ради щодо того, що ленінська статуя «порушить вигляд» розташованого поблизу історичного банку, були відкинуті. Марксистам дозволили відкрити пам’ятник.

У квітні речник міської ради Мартін Шульман заявляв встановлення статуї Леніну «лише кілька людей з Марксистської партії хочуть, більше ніхто». Однак після того, як мерія програла суд, вона не має вибору, «бо земля, на якій мають встановити статую, перебуває в приватній власності».

фото Радіо Свободафото Радіо Свободафото Радіо Свободафото Радіо Свобода

Варто зазначити, що у країнах колишнього СРСР, крім Росії, тієї кількості пам’ятників «вождю», яка була ще кілька років тому, немає. В Україні ленінізм під забороною.

Водночас, відкриття пам’ятника Леніну у Німеччині відбулося на тлі глобальних протестів проти расизму, під час яких протягом останніх тижнів були повалені пам’ятники суперечливим фігурам, зокрема, у США, Великій Британії, Бельгії, Німеччині.