Показ відбувся за день до початку першого судового засідання в апеляційному суді в Мілані, яке призначене 29 вересня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що частину стрічки «Не в тому місці, не в той час» (The Wrong Place) показували представника ЗМІ в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану. У цій частині розповідається про непричетність нацгвардійця Віталія Марківа до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та російського правозахисника Андрія Миронова у травні 2014 року на Донбасі.

Українська незалежна журналістка, співавтор фільму Ольга Токарюк розповіла, що ідея зняти стрічку зародилася після того, як суд Павії виніс вирок Віталію Марківу в липні 2019 року.

За її словами, зробити своє розслідування їй запропонував відомий італійський військовий кореспондент Крістіано Тінацці. Він має досвід роботи і на сході України. На той момент розслідування не зробили ні українські, ні італійські слідчі. Тож саме він залучив до команди журналіста Даніло Еліа, який теж мав досвід роботи на сході України, і оператора Рубена Лагаттолло.

«Таким складом ми працюємо над цим фільмом уже понад рік. І це – попередні проміжні результати нашої роботи. Це 34 хвилини, коротка технічна версія фільму. В ній – результати наших випробувань, які ми провели і на горі Карачун, на місці, де була розташована Національна гвардія України і де був Віталій Марків 24 травня 2014 року. Ми побували біля залізничного переїзду під Слов’янськом в районі села Андріївка, де у рові вздовж дороги ховалися від обстрілу і загинули під мінометним обстрілом Енді Роккеллі та Андрій Миронов. Результати цих випробувань, досліджень на місці події, випробувань зброї, які провели на полігоні, прокоментували незалежні італійські експерти, які не мають жодного інтересу в цій справі», – сказала Токарюк.

Вона зазначила, що вони не шукали якогось одного висновку, одного результату цього розслідування, а коли починали працювати над цим фільмом, то не знали, куди нас приведе це розслідування.

«Ідеться про те, щоб встановити справедливість, і якщо ця справедливість суперечить вироку суду, сказати про це голосно», – зазначила Токарюк.

Водночас вона уточнила, що саме цю частину адвокат Віталія Марківа просить долучити до доказів.

«Будемо знати відповідь суду вже 1 жовтня на другому засіданні», – сказала журналістка.

Вона також додала, що автори сподіваються закінчити всю роботу над ним наприкінці осені. Саме тоді й відбудуться публічні покази.

Правозахисниця, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розповіла, що вони разом із російською правозахисною організацією «Меморіал», яку представляв Андрій Миронов, створили Міжнародну комісію для того, щоб проаналізувати наявні докази щодо справи, у якій засуджений Віталій Марків.

Також вона повідомила, що 30 вересня о 17:00 в Українському кризовому медіацентрі відбудеться онлайн-презентація попередніх висновків цієї комісії, а до роботи у якості незалежних експертів було запрошено адвокатів французької організації «Центр сприяння міжнародному захисту», що веде сотні справ в Європейському суді з прав людини, з метою оцінити ефективність слідства і справедливість судового розгляду.

«Їхні спостерігачі вже виїхали Мілан, і якщо завтра суд буде відкритий, вони будуть присутні при апеляції», – повідомила вона.

Матвійчук підкреслила, що є можливість звернення до Європейського суду з прав людини, якщо будуть вичерпані всі можливості захисту.

«Ця трагедія – вбивство двох людей і поранення французького фотожурналіста не відбулася сама по собі, контекст, в якому вона відбулася, – це війна. І тут мають діяти норми міжнародного гуманітарного права і вони мають вплив на кваліфікацію і оцінку того, що відбулося. Треба дочекатися 1 жовтня, коли, ми сподіваємося, буде рішення суду по апеляції. І вже після цього буде зрозуміло, як діяти далі», – сказала правозахисниця.

Комісія буде продовжувати роботу незалежно від того, що відбудеться 1 жовтня.

«Ми думаємо вийти на фінальні висновки в кінці жовтня або на початку листопада і представити їх не тільки в Україні, Росії і в Італії. Також ми будемо робити спеціальні презентації і проговорювати їх в міжнародних організаціях», – сказала Матвійчук.

Нагадаємо. Нацгвардійця Віталія Марківа було затримано в Італії влітку 2017 року за обвинуваченням у нібито причетності до загибелі загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року у районі Слов’янська Донецької області. 12 липня 2019 року суд Павії засудив українця до 24 років позбавлення волі.

11 вересня захист Віталія Марківа подав до італійського суду нові докази невинуватості нацгвардійця.