Кожного року до навчальних закладів, які знаходяться на підконтрольній українській владі територіях, з окупованої частини Донбасу їдуть навчатися діти.

Про це повідомила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Таких дітей близько 1,5 тисячі.

«Кожного року до нас (з ОРДЛО – ред.) хочуть їхати близько 1,5 тисяч відважних дітей. А можливо цього року їх буде більше, які готові навчатися в Україні (на підконтрольних українській владі територіях – ред.), дітей батьків, які заробляють, фактично живучи там і відправляють своїх дітей, наприклад, у Львів», – зазначила вона.

Читайте також: Шмигаль: Окупанти зривають вступ дітей з ОРДЛО в українські виші

Заступниця міністра також додала, що зараз вивчаються можливості для дітей дистанційно, онлайн, вступати в українські ВНЗ. «Ми це вже проговорюємо».

«Мінреінтеграції разом з Мінцифри … Ми вже знаємо механізм, вже зрозуміли, як ми можемо запровадити безпосередньо цю електронну подачу документів і наразі залишилися тільки технічні питання», – уточнила вона.

Читайте також: Окупанти «ДНР» лякають молодь, яка хоче навчатися в Україні (відео)

Нагадаємо. Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо можливості вступу до українських вишів жителів тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму без ЗНО.

Читайте також: Кремінь: Україна має забезпечити дітей з ОРДЛО доступом до якісної освіти

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей” № 744-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 3 липня 2020 року, розширює права вступу до закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму, Донбасу та населених пунктів, що перебувають на лінії зіткнення. Зокрема, вони зможуть вступити до будь-якого закладу вищої освіти за квотою, розмір якої визначає Міністерство освіти і науки України.

Для зазначеної категорії абітурієнтів вступ відбуватиметься за результатами вступних іспитів або на основі ЗНО – за власним вибором. Раніше вступ за квотою передбачався лише для жителів тимчасово окупованого Криму та м. Севастополя й тільки до обмеженого переліку закладів вищої освіти.