Довгий час столицю Лівії утримували бойовики генерала Хафтара і російської приватної військової компанії Вагнера. Звільнили міста і відсвяткували салютом. А уряд національної згоди показав вражаючі трофеї: два російських військових вертольота («Мі-24» і «Мі-35»), багато РСЗВ «Град», танків, артилерії, броньовиків. А також упаковку в целофанові пакети трупів противника.

Відступивши з-під Тріполі, Хафтар і російське угруповання Вагнера навіть не намагалися закріпитися десь у пустелі, а відкотилися відразу до свого найближчого великого міста Тархуна.

Підтримувані Туреччиною урядові війська миттєво приступили до повітряних атак на супротивника в районі Тархуна. Майже відразу загинув черговий командир бойовиків Хафтара.

«Турецькі безпілотники прасують терористів в районі Tarhuna. Так званий командувач путчистами Малик Аль-Саторі став «вантажем 200»; московське ППО нічим не допомогло і не врятувало», – пишуть місцеві блогери і електронні засоби масової інформації .

А «Kavkaz Center» доповнив, що союзники «працюють» навіть в глибокому тилу Хафтара у Сирта:

«Турецькі дрони літають над містом Сирт».

Саме турецька перевага в повітрі над росіянами дозволила урядовим військам за короткий час розбити ударні угруповання Хафтара в Аль-Ватіі і під Тріполі.

Війська чинного в Тріполі уряду за підтримки Туреччини практично без бою звільнили стратегічно важливе місто Тархуна. В результаті і тут найманці Хафтара і російської банди побігли. А під час рятування в Бані Валід залишили війську техніку та гвинтокрил.

Про це також повідомляють місцеві ЗМІ, соціальні мережі і додають фотографії та відео.

Так, Kavkazcenter повідомляє, що вже через кілька годин після звільнення Тархуна стало відомо, що хафтаровці та росіяни покинули і Бані Валід.

Крім того, під прикриттям турецьких дронів був встановлений контроль над селищем Урбан, який розташований поблизу міста Гірьян в 100 км на південь від столиці Тріполі. Найманці Хафтара і російські бойовики утримували контроль над Урбаном понад рік. Урбан вважався одним з найбільш великих населених пунктів заходу Лівії, де були дислоковані бойовики Хафтара.

Зазначається також, що за останні тижні урядова армія, за підтримки Туреччини, досягла значних успіхів у боротьбі з Хафтаром і російськими найманцями з банди Вагнера. Незважаючи на значну військову допомогу, яку надали Хафтару Росія ОАЕ, Саудівська Аравія, Єгипет і Франція, хафтаровці та росіяни зазнали поразки на ряді важливих фронтів.

Вирішальне значення в перелом військової ситуації внесли турецькі радники, турецькі дрони та турецька артилерія, які зруйнували важливі лінії комунікацій формувань Хафтара і серйозно дезорганізували його дії. А фактична втеча російських найманців Вагнера з лінії фронту внесла в ряди Хафтара ще більшу паніку.

А ось так жителі Тріполі святкують своє звільнення від московсько-терористичних загарбників, славлять Лівійську армію і свого союзника Туреччину.

#Libya
Жители #Tripoli празднуют своё освобождение от московско-террористических захватчиков.
В Триполи славят Ливийскую армию и своего союзника Труцию.
Настанет день и от московско-террористических захватчиков освободится вся #Ливия и весь мир. pic.twitter.com/yxggjGiQqg

— Selvestor Vivat (@S_vivat) June 5, 2020

#Ливан. Войска правительства ПНС захватили трофейные "грады", брошенные убегающими наемниками #Хафтара и #русской банды #Вагнера pic.twitter.com/rYmtF7x6Nz

— Kavkaz Center (@newkc14) June 4, 2020

Правительственной армией Ливии захвачены артиллерийские орудия из которых Хафтар и Вагнер вели обстрел жилых кварталов Триполи. #Tripoli, #Libya pic.twitter.com/5Yd7aqhUgK

— Selvestor Vivat (@S_vivat) June 5, 2020