Сьогодні о 4 годині ранку російські силовики прийшли з обшуками в будинки кримських татар в анексованому Криму. В результаті обшуків було затримано 6 кримських татар.

Про це повідомляє «Кримська Солідарність» у Фейбсуці, а також кримськотатарська правозахисниця Лутфіє Зудієва в коментарі «РБК-Україна».  

О 4:15 на гарячу лінію «Кримської солідарності» повідомили про кілька обшуків у різних районах Криму. Зокрема, окупанти прийшли до будинків у селах Бахчисарайського та Сімферопольського районів і міста Алушта.

Затримані:

Еміль Зіядінов – активіст, стример. Брав участь в пікетах в Москві в якості протесту проти репресій в Криму. Щодо нього було також складено адміністративний протокол за ведення відеозйомки в день обшуку в будинках кримських татар в березні 2019 року.

Ісмет Ібрагімов, Алім Суф’яном – 30 років, одружений. Він брав участь в організації мусульманських свят. Відвідував суди за політично вмотивованими справами.

Сейран Хайретдінов – одружений, 3 дітей. У своїй місцевості був у числі організаторів святкових заходів К’урбан і Ораза байрам. Активно відвідував судові процеси щодо кримських татар.

Олександр Сизиков – російський мусульман інвалід I групи, повністю втратив зір у 2009 році. Двічі виходив на поодинокі пікети на підтримку політв’язня Едема Смаілова, глави релігійної громади –«Топчик», який до арешту був опікуном Сизикова.

Вадим Бектеміров – одружений, у нього дочка. Активіст, який займався передачами в СІЗО політв’язням.

Адвокат Іслям Веліляєв повідомив в коментарі «Кримській солідарності», що його не допустили в будинок активіста Еміля Зиядинова, де силовики проводили обшук.

«На мої вимоги, допустити мене до мого підзахисного і бути присутнім при обшуку, співробітники ФСБ взяли мою візитну картку і сказали чекати. Право на захист порушено, мене не допустили до проведення обшуку», – розповів він.

Про інваліда I групи, російського мусульманина Олександра Сизикова надали більше інформації, тому що це є взагалі кричущий випадок. Його співробітники ФСБ затримали в селі Севастянівка. Додаткові обшуки пройшли за адресою прописки його дружини в селищі Октябрське Красногвардійського району і в будинку його бабусі в селі Тургеневка Бахчисарайського району.

Про це повідомила юрист Ельвіна Семедляева.

«Олександр Сизиков повністю втратив зір у 2009 році. Двічі виходив на поодинокі пікети на підтримку політв’язня, голови релігійної громади «Топчик», фігуранта другої Бахчисарайської групи по «справі Хізб ут-Тахрір» Едема Смаілова, який до арешту був опікуном Сизикова», – розповіла Семедляева.

За словами активістів, які знімали обшук, Сизикова затримали разом з його дружиною, оскільки він не може пересуватися самостійно.

На даний момент затримані всі, крім Ділявера Меметова, і доставлені в будівлю УФСБ Криму. Меметова на момент обшуку в домоволодінні не виявилося.

Зазначимо, що після анексії в Криму часто проходять обшуки у журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».