Представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Василь Мокан виступив за оновлення та осучаснення Мінських угод, які були підписані п’ятим Президентом України Петром Порошенком.

Про це йдеться у публікації виступу у Фейсбуці.

???????? Щодо альтернатив Мінським угодам та питання деокупації Криму ???????????? Зараз триває активна переговорна робота МЗС із міжнародними партнерами стосовно створення окремого переговорного майданчика для деокупації Криму. Україна не дозволить "забути" про цю проблему.❗ Крім того, Україна займає проактивну позицію, яка знаходить розуміння у наших партнерів по нормандському формату ???????? Німеччини та ???????? Франції, щодо необхідності оновлення Мінських угод. На моє глибоке переконання, підписані ще Порошенком документи у Мінську сьогодні є морально і юридично застарілими. Особливо, коли йдеться про усунення такої небезпечної прогалини у послідовності пунктів Мінських угод – спочатку вибори, а потім контроль за кордоном.#Мінськіугоди#ТКГСлуга Народу

Опубліковано Vasyl Mokan – public page Пʼятниця, 21 серпня 2020 р.

Мокан назвав Мінські угоди «застарілими» як морально, так і юридично.

«Україна займає проактивну позицію, яка знаходить розуміння у наших партнерів по нормандському формату Німеччини та Франції, щодо необхідності оновлення Мінських угод. На моє глибоке переконання, підписані ще Порошенком документи у Мінську сьогодні є морально і юридично застарілими. Особливо, коли йдеться про усунення такої небезпечної прогалини у послідовності пунктів Мінських угод – спочатку вибори, а потім контроль за кордоном», – заявив він.

У цьому контексті варто зазначити що українська сторона наполягає на проведенні виборів на тимчасово окупованій території за українським законодавством і після відновлення контролю над кордоном згідно із Мінськими домовленостями. Водночас Росія та підконтрольні їй так звані «представники ОРДЛО» наполягають на першочерговому проведенні «виборів».

Мокан також погодився з думкою представника ОРДО зі сторони України в ТКГ журналіста Сергія Гармаша щодо нахабної поведінки Росії, назвавши його пост у Фейсбуці емоційним, але таким, який має раціональне зерно.