Генеральна асамблея ООН до кінця 2019 року розглядатиме дві резолюції щодо незаконної анексії Криму Російською Федерацією. В одній з них йдеться про жорстке порушення прав кримських татар, а в іншій – про мілітаризацію окупованого півострова.

Ініційований Україною проект резолюції про порушення прав людини готується до розгляду в гуманітарному комітеті. Голосуватиме комітет за нього вже в середині листопада, повідомляє «Укрінформ».

Найімовірніше, в роботі української делегації візьмуть участь представники кримськотатарського народу, права якого порушує Росія. Якщо проект буде прийнятий в комітеті, то його внесуть на розгляд сесії Генасамблеї ООН наприкінці грудня.

Другий проект резолюції, який стосується мілітаризації окупованого півострова, вже знаходиться на стадії узгодження. Ймовірно, його внесуть на розгляд Генасамблеї без голосування в комітеті.

Для довідки: скільки російських військ знаходяться у Криму (за даними Новин Криму)

За час анексії півострова Росія істотно збільшила свою військову присутність там. Зокрема, в окупованому Криму знаходиться:

31 тисяча 500 російських військовослужбовців;40 танків;583 одиниці броньованої техніки;162 одиниці важких артилерійських установок;122 бойових літаків;62 вертольоти;12 систем залпового вогню;34 військові кораблі;7 підводних човнів.

Нагадаємо. Раніше матеріали з доказами порушення Росією прав людини в окупованому Криму Міжнародному суду ООН передала прокуратура АР Крим.

Станом на початок листопада 2019 року до збройних лав Російської Федерації призвано понад 19 тисяч громадян України, які мешкають у Криму.