У Франції розпочалось будівництво катерів FPB 98 MKI для Державної прикордонної служби. Корпуси вже готові на 30-50%. Очікується 20 суден для охорони кордону.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«За 3 роки українські прикордонники отримають 20 суден для охорони кордону, операцій спостереження та протидії ДРГ: 5 з них буде виготовлено в Україні», – заявив Арсен Аваков.

Реалізація рамкового договору між Україною та Францією з посилення системи морської безпеки та охорони українського кордону переходить у практичну площину. Сторони фактично переходять до практичної роботи з будівництва катерів, які потрібні Морській охороні в Азово-Чорноморському басейні.

Група українських експертів вже на початку весни 2021 року відбуде у французьке місто Ле-Сабль-д’Олон для забезпечення постійного зворотного зв’язку та безперервності процесу побудови катерів.

Наразі Україна та Франція обговорюють можливість комплектування майбутніх прикордонних катерів певним обладнанням та іншими засобами, а також питання навчання технічного персоналу та команд катерів, технічної підтримки та післяпродажного обслуговування тощо.

Нагадаємо. Підписання контракту про постачання 20 патрульних катерів OCEA FPB 98 MKI для Морської охорони ДПСУ відбулося 22 липня 2020 року на території суднобудівного-судноремонтного заводу «Нібулон».

FPB 98 MKI – це маневрений патрульний катер довжиною 32 метри з легкого алюмінію, який розвиває швидкість до 30 вузлів із дальністю плавання 1200 морських миль і має малу осадку для плавання на мілководді. Кожний катер буде оснащений сучасними системами оптико-електронного спостереження, RIB-човнами для оглядових груп прикордонників.

У серпні 2020 року у Римі проводилися перемовини про спільний українсько-італійський проєкт побудови великотоннажних кораблів.