У Брюсселі (Бельгія) заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко та заступник Генерального директора Директорату Європейської Комісії «Гуманітарна допомога і цивільний захист» (DG ECHO) Міхаель Колер обговорили перспективи посилення надання допомоги громадянам України, які постраждали від агресії Російської Федерації.

Про це сьогодні, 6 листопада, повідомляє пресслужба МінВВОТ.

Двостороння зустріч відбулася в рамках П’ятого засідання Комітету асоціації Україна-ЄС.

У повідомленні сказано про те, що на зустрічі визначили спільні першочергові кроки, які повинні полегшити життя постраждалих від російсько-української війни людей. Як на Донбасі, так і на території анексованої Автономної Республіки Крим.

В першу чергу, це забезпечення водою на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях, допомога постраждалим від обстрілів, спрощення перетину лінії розмежування та соціально-побутові умови на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ).

Також обговорили шляхи вдосконалення надання сервісів на підконтрольній українському уряду території, зокрема щодо медичного обслуговування, отримання якісної української освіти, адміністративних послуг тощо.

Ілляшенко розказав, що через понад 5-річну тривалість збройної агресії Російської Федерації на території України уряд не має прямого доступу до тимчасово окупованої частини Донбасу та до Криму. Через такі дії окупантів у жителів зазначених територій немає можливості отримати допомогу, а уряд не може забезпечити їхні права.

Він також наголосив, що допомога міжнародних організацій та спільнот – це одне з надважливих завдань. Потрібно забезпечити життєво необхідну допомогу людям, які мешкають там, і вирішити питання щодо захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях.

«Зі свого боку ми робимо все можливе, щоб полегшити життя громадян, які змушені залишатися на тимчасово окупованій території, а також для їх успішної інтеграції в соціально-культурний простір України, а також реінтеграції внутрішньо переміщених осіб в громади», – заявив Ільяшенко.

Крім того, за інформацією пресслужби, під час зустрічі піднімалися питання протимінної діяльності, пошуку зниклих безвісти та звільнення осіб, які були захоплені незаконними збройними формуваннями на тимчасово непідконтрольній території або є політичними в’язнями в РФ.

Нагадаємо. На гарячу лінію надходять питання щодо отримання міжнародної допомоги на окупованих територіях. Люди читають у пресі про те, що міжнародні організації відправляють великі вантажі, але до простих людей за 5 років війни нічого не дійшло. За словами місцевих, все «розтаскується і розпродається» так званим «урядом ЛДНР».