Українські правозахисники Костянтин Реуцький і Євген Васильєв проходять підозрюваними у кримінальній справі про масові заворушення в Мінську. Українці перебувають у слідчому ізоляторі.

Про це повідомила білоруська правозахисниця Тетяна Ревяко з правозахисного центру «Весна» у коментарі «Радіо Свобода».

Вона зазначила, що в рамках слідства був проведений обшук у квартирі самої Тетяни Ревяко, де зупинилися її українські колеги вранці 12 серпня.

За її словами, слідчими було вилучено комп’ютер Реуцького, внутрішній український паспорт Васильєва та інші їхні речі. І додала, що наразі українці перебувають у слідчому ізоляторі.

Справа заведена щодо подій у Мінську, які почалися 10 серпня.

«Вони тільки сьогодні (12 серпня – ред.) приїхали до Білорусі, попили кави, вийшли на прогулянку і були затримані, ні в яких заворушеннях вони участі не брали», – каже Ревяко.

Українці прибули до Білорусі від правозахисної організації «Восток-SOS» у рамках місії допомоги білоруським колегам, тому що мають дуже багато роботи в зв’язку з арештами, які почалися після масових протестів із приводу виборів президента 9 серпня.

«Вони прибули до нас у важкий час, щоб підтримати нас – так заведено у правозахисників, ми також бували в Україні і інших державах у схожі моменти», – говорить Ревяко.

Центр «Весна» повідомив про затримання українців посольство України в Мінську. Там зазначили, що українські консули в курсі справи про затримання правозахисників і займаються нею.

Крім того, ще зранку 12 серпня у Міністерстві закордонних справ України повідомляли, що вже на той час у Білорусі затримали дев’ять українців і побили українського фотокореспондента.