Кілька ентузіастів організували в переважно російськомовному місті Донецької області український мовний клуб. Заняття будуть безкоштовні, а познайомитися з програмою та самим клубом можна 4 липня, куди запрошують усіх охочих. «Ми хочемо свій внесок зробити, щоб люди більше цікавилися й культурою, й мовою, і взагалі всім, що стосується українства на Донбасі», – кажуть засновники, серед яких є переселенці.

Про це повідомляє «Вільне радіо».  

Український розмовний клуб — це спільна ініціатива керівниці бюро правової допомоги, переселенки Оксани Болотюк та української книгарні «Еней» Володимира Дериведмідя.

Проводити заняття в мовному клубі буде 24-річна Марія Лященко – викладач української мови та літератури, яка зараз ще й навчається на магістратурі Бердянського педуніверситету, а потім стане спеціалістом з медіакомунікацій. Дівчина з Покровського, працює в домі книги «Еней».

Марія розповідає, що ніяких конспектів з граматики та правопису на цих заняттях не буде.

«В нашому суспільстві людям важко саме говорити українською. Не писати, не читати, не розуміти, а саме говорити. Коли діло доходить до того, щоб висловити свою думку, з цим бувають у людей проблеми, на жаль. Тому ми хочемо зробити цей клуб не письмовим (не розбір правил правопису), а саме от обговорювати щось», – пояснює вона.

Ведуча мовного клубу запропонує учасникам обговорювати українські фільми та книги, невеликі за обсягом.

Перше заняття відбудеться в суботу 4 липня з 15:00 до 16:00 у приміщенні за адресою вул. Першина, 11 (навскіс від податкової інспекції). А надалі вирішили збиратися в будні з 17:00 до 18:00.

Готуватися до заняття не потрібно.

«На перше заняття люди просто прийдуть, розкажуть що вони читають, який в них рівень, хто яких авторів знає, які фільми дивиться, щоб знати, на що потім акцентувати увагу, що буде цікаво», — розповідає Марія.

Вчителька-волонтерка також планує обговорювати з учасниками клубу визначні постаті української культури (як минулого, так й сьогодення), поточні події та новини. Хочуть приділяти увагу й «інформаційній гігієні».

«Певні ЗМІ підносять інформацію з різного боку. Як треба аналізувати ту інформацію, яка до нас надходить? Я думаю, це теж буде цікаво людям», – пояснює вона.

Також Марія зазначає, що заняття будуть безкоштовні і розраховує, що в групі буде до 15 людей. Якщо ж охочих буде більше, їх розділять на групи. Вже записалися в групу й молодь, й люди старшого віку. У всіх різний рід занять.

«Ми хочемо свій внесок зробити, щоб люди більше цікавилися й культурою, й мовою, і взагалі всім, що стосується українства на Донбасі», — пояснює вона.

У планах – боротьба за приміщення для мовних занять

Раніше клуб хотіли організувати в читальному залі центральної бібліотеки для дорослих після відповідного послаблення карантину. Але місця в розкладі не знайшлося — бібліотека зайнята масовими заходами кожного дня з 15:00 до 18:00.

Голова управління культури Бахмутської міської ради Олена Падалка вказує, що до пандемії в бібліотеці планували проводити курси української мови спільно з Горлівським інститутом іноземних мов, але карантин завадив.

«Якщо люди йдуть на ці заходи й клуби, вони мають попит, то це має бути. Якщо ні, треба шукати інші. Ці клуби популярні, їх дуже багато й вони різноманітні», – каже вона.

З відмовою не згодні організатори клубу і вважають її необґрунтованою. Вони планують повертатися до цього питання ще згодом.

«Вона зауважила, що всі оті клуби відповідають потребам громади, вони всі необхідні. Напрошується такий висновок: виходить, те, що ми запропонували — вони вважають, що це не відповідає потребам громади? А як вони це доведуть?» — каже одна з організаторів клубу, переселенка Оксана Болотюк.

Варто зазначити, що до 2014 року активісти неодноразово зверталися до керівництва центральної міської бібліотеки з такою ж ідеєю. Тоді директорка Артемівської ЦБС відмовила в організації клубу на підставі того, що серед активістів не було професійних викладачів української мови. При цьому в читальній залі безперешкодно збиралися для розмовної практики англійський, німецький розмовний клуби, там в різні роки проводили безкоштовні розмовні заняття з польської та італійської мов.