Після того, як аграрії вже не просто анонсували протести, а перекрили дороги у 13 областях України, президент Зеленський заявив, що у законопроект щодо ринку землі буде внесено пункт, згідно з яким іноземці матимуть право купувати українські землі, земельні ділянки, тільки у випадку, якщо на це буде отримана згода народу на всеукраїнському референдумі.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

За його словами Верховна Рада України найближчим часом розробить і ухвалить закон щодо самого референдуму, який встановить види і механізми його проведення.

Крім того, в черговий раз нагадав всім гасло, з яким йшов на вибори особисто та його партія «Слуга народу»:

«Нашим гаслом було: зробимо це разом. І ми завжди обіцяли, що важливі питання будемо вирішувати разом з вами. Тому прийнято наступне рішення: між 1-м та 2-м читанням у діючий проект закону будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Іноземці та компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські землі, земельні ділянки, тільки у випадку, якщо на це буде дана згода народу на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде міститись у законі. Найближчим часом Верховна Рада розробить і прийме закон, який чітко встановить види і механізми референдуму, і нарешті надасть право українцям вирішувати долю того чи іншого дуже важливого питання», – заявив Зеленський.

До цього звернення слід додати, що сьогодні голова ВР Дмитро Разумков повідомив, що представники фракцій та депутатських груп не підтримали голосування щодо зняття з розгляду законопроекту щодо ринку землі в Україні, який внесений до порядку денного сесії.

Однак саме сьогодні сталося подія, на яку не змогли відреагувати у Верховній Раді та в Офісі президента. Майже по всій Україні спалахнув всеукраїнський протест аграріїв. Вони почали проводити акції протесту під гаслом «Ні розпродажу України», перекриваючи дороги, повідомила «Всеукраїнська аграрна рада» в Facebook.

На знак незгоди з владою фермери пішли зі своєю технікою на основні автомагістралі країни в 17 точках.

За словами організаторів, до акції протесту приєдналися 13 областей:

Вінницькій (області аграрії протестують відразу в трьох районах: Вінницькому, Тульчинському, Козятинському).Черкаської (поблизу Умані, на автодорозі Е95, і поблизу міста Жашків (поворот на село Тихий Хутір), на автодорозі М05).Чернігівській (акція проходить в селі Кіпті, на автодорозі М01).Тернопільській (перекрили дорогу біля села Романове Збаразького району).Кіровоградської.Миколаївській.Хмельницької (на автодорозі Е50 поблизу села Прибузьке Хмельницького району).Житомирській.Одеській (на автотрасі поблизу селища Любашівка).Полтавській (мітингують на автодорозі М03 поблизу села Чутове).Волинської.Рівненській (на автодорозі М06, село Дядьковичі Рівненського району).Львівській (фермери безперервно ходять по пішохідному переходу в селі Малі Підліски на трасі Київ-Чоп).